Linkovi

Makron i Ši u Parizu razgovarali o trgovini i Ukrajini


Francuski predsednik Emanuel Makron i kineski predsednik Ši Đinping na državnoj večeri u Jelisejskoj palati u Parizu, 6. maja 2024.
Francuski predsednik Emanuel Makron i kineski predsednik Ši Đinping na državnoj večeri u Jelisejskoj palati u Parizu, 6. maja 2024.

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvali su kineskog predsednika Ši Đinpinga da osigura uravnoteženiju trgovinu sa Evropom, ali kineski lider nije pokazao spremnost da ponudi veće ustupke.

Tokom sastanaka u Parizu, Makron je takođe vršio pritisak na kineskog lidera da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da se okonča rat u Ukrajini.

Ši je stigao u svoju prvu posetu Evropi u pet godina, a posle Francuske će posetiti Srbiju i Mađarsku.

Poseta Parizu odvija se u vreme pojačanih tenzija u domenu ekonomije. Između ostalog, EU istražuje kineske grane industrije kao što je izvoz električnih automobila dok Peking razmatra tarife na uvoz konjaka koji se pretežno proizvodi u Francuskoj.

Evropska unija "ne može da apsorbuje preteranu produkciju kineske industrijske robe koja je preplavila njena tržišta", rekla je Ursula fon der Lajen posle trilateralnog sastanka u Jelisejskoj palati.

"Evropa neće ustuknuti od donošenja teških odluka neophodnih da zaštiti svoje tržište", rekla je, aludirajući na istrage u trgovini i sankcije koje bi mogle da uslede. Odnosima Evrope i Kine nanosi štetu nejednaki pristup tržištu i kineske državne subvencije - izjavila je.

Fon der Lajen je izjavila da su ona i Makron sa Šijem razgovarali o Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu. Odala je priznanje Kini što igra "važnu ulogu" u deeskalaciji ruskih "neodgovornih nuklearnih pretnji".

Takođe je zatražila uveravanja Kine da neće slati nikakvo oružje Rusiji, niti robu dvostruke upotrebe, kao što je tehnologija koja može da se primeni kao oružje.

“Imajući u vidu egzistencijalnu prirodu tih pretnji koje proističu iz ovog rata, kako za Ukrajinu tako i Evropu, to zaista utiče na evropsko-kineske odnose", rekla je Ursula fon der Lajen.

Makron i Ši su se sastali nekoliko puta tokom dana, i više puta rukovali pred kamerama. Francuski predsednik je rekao novinarima: "EU danas ima najotvorenije tržište sveta... ali želimo da budemo u stanju da ga zaštitimo."

Odlučniji stav EU u trgovini sa Kinom prati pristup Vašingtona. Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen je upozorila Peking da Vašington neće pristati na to da uvoz iz Kine "uništava" nove industrije.

Tokom sastanka iza zatvorenih vrata, Ši se saglasio da ekonomske i trgovinske tenzije treba da se razmotre putem dijaloga, preneli su kineski državni mediji.

Kineski predsednik Ši Đinping sa suprugom Peng Lijuan na državnoj večeri koju su priredili francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brigit, 6. maja 2024.
Kineski predsednik Ši Đinping sa suprugom Peng Lijuan na državnoj večeri koju su priredili francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brigit, 6. maja 2024.

Zvanični poklon Makrona Šiju uključio je flaše veoma skupog konjaka Henesi i Remi Kontro, koji proizvode francuske kompanije na koje utiče kineska trenutna istraga o protekcionističkim tarifama. Makron se zahvalio Šiju na "otvorenom pristupu" istrazi prodaje konjaka.

Dok francuski predsednik nije naveo više detalja a Ši nije pomenuo tu temu, francuski diplomatski izvor navodi da to znači da Kina neće uvoditi carine dok se istraga ne završi, ali ne znači da mere neće biti uvedene po njenom završetku.

Francuska takođe vrši pritisak na Kinu da otvori svoje tržište za uvoz francuskih poljoprivrednih proizvoda i razreši pitanja u vezi sa strahovanjima francuske industrije kozmetike u pogledu prava na intelektualnu svojinu.

Kina bi, za to vreme, mogla da najavi porudžbinu oko 50 Erbas aviona tokom Šijeve posete Francuskoj.

XS
SM
MD
LG