Linkovi

Završena istraga obaranja MH17 uprkos "indikacijama" o Putinovoj umiješanosti


ARHIVA - Radnici prebacuju komad oborenog aviona "Malezija erlajnsa" na letu MH17 u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini
ARHIVA - Radnici prebacuju komad oborenog aviona "Malezija erlajnsa" na letu MH17 u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini

Međunarodni tužioci saopštili su da postoje "snažne indikacije" da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobio upotrebu ruskog raketnog sistema kojim je oboren avion Malezija Erlajnsa na letu 17 (MH17) iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Međutim istakli su da dokazi o umiješanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu dovoljno konkretni da bi doveli do krivične presude, i naglasili da će okončati istragu bez daljih krivičnih procesa.

Rusija je demantovala optužbe da je bila umiješana u obaranje malezijskog putničkog i smrt svih 298 putnika i članova posade, među kojima je bilo 196 Holanđana.

"Istraga je dostigla svoj limit. Rezultati nisu dovoljni za krivično gonjenje novih osumnjičenih", saopštila je tužiteljka Digna fon Beceler na konferenciji za novinare u Hagu.

Sud u Holandiji je u novembru osudio dva bivša ruska obavještajna agenta i jednog ukrajinskog separatističkog lidera za ubistvo, zbog uloge u obaranju aviona ruskim raketnim sistemom BUK. Trojica muškaraca, kojima je suđeno u odsustvu, i dalje su u bjekstvu.

U vrijeme obaranja aviona, ukrajinske snage borile su se protiv proruskih separatista u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck.

Moskva, iako je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014. godine, negirala je da njena vojska učestvuje u borbama u Donjecku u tom periodu. Međutim, u presudi iz novembra, holandski sud je naveo da je Rusija u suštini "kontrolisala" separatističke snage u Donjecku od 14. maja.

Tužioci su u srijedu saopštili da nisu mogli da identifikuju vojnike koji su ispalili raketu kojom je oboren avion. Pozvali su se na presretnuti telefonski razgovor između ruskih zvaničnika 2014. godine kao dokaz da je Putinovo odobrenje bilo neophodno za slanje opreme separatistima.

Takođe su objavili razgovor iz 2017. godine Putina i glavnog upravnika ukrajinske provincije Lugansk, kojeg je postavila Rusija, o vojnoj situaciji i razmjeni zarobljenika.

Rusija je u februaru prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu, a u septembru je saopštila da je anektirala Donjeck i još tri ukrajinska regiona.

Pit Pleg, direktor fondacije koja zastupa žrtve, rekao je da je razočaran što je istraga završena, ali da mu je drago što su tužioci iznijeli dokaze o Putinovoj umiješanosti.

"Ne možemo mnogo da uradimo, Putin ne može da bude krivično gonjen. Želimo da znamo ko je na kraju odgovoran i to je sada jasno".

Plegov brat, supruga i bratanić poginuli su u obaranju MH17.

XS
SM
MD
LG