Linkovi

Ešton Karter naslednik Čaka Hejgela


Ešton Karter (levo) u društvu predsednika Obame i potpredsednika Bajdena, prilikom današnjeg predstavljanja u Beloj kući
Ešton Karter (levo) u društvu predsednika Obame i potpredsednika Bajdena, prilikom današnjeg predstavljanja u Beloj kući

Američki predsednik za novog sekretara odbrane nominovao iskusnog zvaničnika, koji uživa poverenje obe strakne u Kongresu. a pobornik je agresivnije američke politike prema Siriji, Iranu i Severnoj Koreji...

Američki predsednik Barak Obama nominovao je bivišeg zamenika šefa Pentagona Eštona Kartera za novog sekretara za odbranu Sjedinjenih Država. Karter, fizičar i stručnjak za visokotehnološko oružje, bio je zamenik sekretara za odbranu od 2011. do 2013. Pre toga, za Pentagon je radio kao glavni stručnjak za nabavku oružja.

Predsednik SAD Barak Obama objavio je svoj izbor na kratkoj ceremoniji u Beloj kući rekavši da bogato iskustvo čini Eštona Kartera visoko kvalifikovanim za novu poziciju.

“Eš je radio za 11 sekretara odbrane. On je inovator koji je pomogao pri pravljenju programa, koji je onesposobio oružje za masovno uništenje širom sveta i umanjio opasnost od nuklearnog terorizma. On je reformator koji se nikada nije plašio da ugasi stare ili neefikasne programe za naoružanje. On zna Sekretarijat za odbranu uzduž i popreko. To znači da će on prvog dana krenuti da radi punom snagom”.

Karter je radio i za republikanske i demokratske sekretare za odbranu i uživa podršku obe stranke u Vašingtonu. Ukoliko njegovu nominaciju potvrdi i Kongres, on će zameniti Čaka Hejgela, koji je prošlog meseca pod Obaminim pritiskom podneo ostavku posle samo dve godine na tom položaju.

Zvaničnici Bele kuće javno odbacuju navode da je Hejgel bio primoran da podnese ostavku, međutim drugi funkcioneri su nezvanično potvrdili te tvrdnje. Hejgel nije prisustvovao današnjoj ceremoniji.

Budući prvi čovek Pentagona je četvrti sekretar za obranu u Obaminoj administraciji, a pobornik je agresivnije američke politike prema Siriji, Iranu i Severnoj Koreji. Karter se popeo na vrh liste kandidata za šefa Pentagona pošto je nekoliko drugih zvaničnika rešilo da povuče svoja imena. Među njima su sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson, senator Džek Rid i bivša zvaničnica Pentagona Mišel Flornoj.

XS
SM
MD
LG