Linkovi

Pentagon: Stanje redovno posle Hejgelove ostavke


Sekretar za odbranu Čak Hejgel
Sekretar za odbranu Čak Hejgel

Pentagon pruža uveravanja da je „stanje redovno“ posle ostavke u ponedeljak sekretara za odbranu Čaka Hejgela. Novinarka Glasa Amerike Karla Bab pozabavila se izazovima, koji očekuju njegovog naslednika

Novinarka Glasa Amerike Karla Bab pozabavila se izazovima, koji očekuju njegovog naslednika

Hejgelova ostavka došla je u teškom trenutku, ali predstavnik Pentagona kontra-admiral Džon Kirbi kaže da će se Pentagon prilagoditi.

„Jedna od stvari u kojima u vojsci postanete zaista dobri jeste promena. Mislim, promene rukovodstva u vojsci se dešavaju vrlo često“.

Međutim, ova promena dešava se u jeku tranzicije misije u Avganistanu, proširenja vojne kampanje protiv Islamske države u Iraku i Siriji i neizvesnosti u vezi sa odlukom Kongresa povodom narednog budžeta Pentagona.

„To neće biti ugodan tranzicija.“

Vojni analitičar Lorens Korb iz Centra za američki progres govorio je za Glas Amerike preko Skajpa:

„Radi se o tome da razrešavate dužnosti nekoga ko zapravo podržava vašu strategiju, a to po meni stvara turbuklencije bez razloga“.

Korb kaže da će predsednik Obama tražiti sekretara za odbranu koji je vičniji objedinjavanju američke strategije na Bliskom istoku i drugim mestima. On ukazuje da je Hejgel možda frustriran Belom kućom zbog toga što nije poslušala njegov savet o suprotstavljanju Islamskoj državi.

I mada je delovalo da je administracija predsednika Obame sporo reaguovala na pretnju od Islamske države, Hejgel je tu grupu opisao kao ozbiljnu opasnost na brifingu za novinare u avgustu.

Oni su više od puke terorističke grupe. Tesno su vezani za ideologiju i gaje sofisticiranost strateške i taktičke vojne veštine. Izuzetno dobro su finansirani, oni su daleko bolji od bilo čega što smo do sada videli“.

Islamska država je postala snažan neprijatelj, koji je zbližio SAD sa nekim malo verovatnim saveznicima.

„U Iraku se na našoj strani bori veliki broj ljudi koji ne podržavaju našu politiku prema Siriji, poput Iranaca na primer, a i Rusi nam pomažu u Iraku. Kada se radi o Siriji, najveći broj zemalja poput Saudijaca i Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe ne podržavaju našu politiku prema Asadu“.

Korb predviđa da će Hejgel i njegov naslednik stoga u budućnosti morati da uspostave ravnotežu u borbi protiv Islamske države, što je teško u jeku promena na planu inostrane politike.

XS
SM
MD
LG