Linkovi

Bajden kod srušenog mosta u Baltimoru: Nećemo mirovati dok ne bude obnovljen


Predsednik Bajden govori u blizini srušenog mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru, 5. aprila 2024. (Foto: AP/Julia Nikhinson)
Predsednik Bajden govori u blizini srušenog mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru, 5. aprila 2024. (Foto: AP/Julia Nikhinson)

Predsednik Džo Bajden obišao je mesto gde se srušio most u Baltimoru, koji sada blokira ključnu putanju za brodove na istočnoj obali, i obećao federalnu pomoć u obnovi, što je ideja kojoj se protive neki republikanski članovi Kongresa.

Predsednik je helikopterom obišao mesto gde se srušio most u luci, a zatim se obratio lokalnim zvaničnicima. Izrazio je nadu da će se kanal koji je zatvoren posle rušenja mosta Frensis Skot Ki prošlog utorka ponovo otvoriti do maja. Poručio je okupljenim lokalnim zvaničnicima da im "američka vlada čuva leđa".

Bajden je pozvao Kongres da odobri sredstva za finansiranje novog mosta što je pre moguće. Takođe je obećao da će strane odgovorne za rušenje mosta pomoći da se plati otklanjanje štete i da će "biti pozvani na odgovornost".

Predsednik se kasnije se sastao sa porodicama šestorice građevinskih radnika koji su poginuli u nesreći.

"Nekoliko sekundi pre rušenja mosta, jedan radnik je svojoj devojci poslao poruku - sad smo polili cement, čekamo da se osuši", rekao je predsednik. Dodao je da njegova vlada "neće mirovati dok se ne osuši cement na novom mostu". Bajden je istakao da će most obnoviti američki radnici, "američkim čelikom".

Senator iz Merilenda Kris van Holen prethodno je poručio da zajedno sa nekoliko članova Kongresa i administracijom radi na predlogu zakona koji bi osigurao da Baltimor ne mora da plati nikakve troškove obnove mosta.

Most Frensis Skot Ki srušio se 26. marta kada je u jedan od nosećih stubova udario teretni brod. Trenutno se uklanjaju ostaci mosta i obnavlja pomorski saobraćaj.

Bajden je posjetio Baltimor u trenutku kada državni i federalni zvaničnici upozoravaju na potencijalne ekonomske posljedice zatvaranja prometne luke po regionalnu ekonomiju, s obzirom na to da ne rade hiljade lučkih radnika.

Luka Baltimor je prva u Americi po prometu automobila, manjih kamiona i poljoprivredne i građevinske opreme, prema podacima države Merilend. Veći dio saobraćaja kroz luku je obustavljen posle nesreće, mada su nastavljene neke operacije van pogođenog područja.

Guverner Merilenda Ves Mur, koji je pratio Bajdena tokom obilaska, rekao je u jednom intervjuu uoči posjete da su raščišćavanje i obnova mosta ključni za trgovinu širom zemlje.

"To ne pogađa samo stanovnike Merilenda. To pogađa i poljoprivrednike u Kentakiju. Prodavce automobila u Ohaju. Vlasnika restorana u Tenesiju. Pogađa cijelu zemlju i naš ekonomski rast", rekao je Mur za MSNBC.

Postoje nagovještaji neslaganja među nekim članovima Kongresa u pogledu finansiranja obnove mosta novim izdvajanjima iz federalnog budžeta. Obnova bi, prema navodima zvaničnika federalne vlade, mogla da košta najmanje 2 milijarde dolara.

Kancelarija za menadžment i budžet Bijele kuće (OMB) je u pismu Kongresu u petak zatražila od federalna vlade da pokrije pune troškove izgradnje novog mosta.

Takav zahtjev mora biti usvojen u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate, ali i u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci. Neki konzervativni kongresmeni protive se finansiranju projekta federalnim sredstvima.

Pripadnici desničarkog Kokusa slobode u donjem domu Kongresa, njih oko 36 koji imaju veliki uticaj na predsjedavajućeg Majka Džonsona, u petak su iznijeli niz zahtjeva u zamjenu za saradnju na finansiranju mosta.

Šest žrtava nesreće su imigranti iz Meksika i Centralne Amerike koji su popravljali rupe na površini mosta kada se srušio. Četiri tijela još nisu pronađena, ali su svi proglašeni mrtvim.

Bajden se sastaje sa porodicama stradalih imigranata u trenutku kada njegov republikanski protivkandidat Donald Tramp zaoštrava retoriku protiv imigranata koje naziva opasnim kriminalcima koji "truju krv" Amerike.

Finansiranje mosta

Nekoliko sati nakon rušenja mosta, Bajden je rekao da će federalna vlada platiti sve troškove obnove, a njegova administraciija je prošle nedelje najavila da će biti izdvojeno 60 miliona dolara za hitnu pomoć.

Zvaničnici Bijele kuće su proteklih nedelja razgovarali sa kabinetom predsjedavajućeg Predstavničkog doma o pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i o finansiranju obnove srušenog mosta, rekli su zvaničnici koji su hteli da ostanu anonimni.

Kokus slobode, čiji su članovi doprinijeli da se smijeni Džonsonov prethodnik, smatraju da bi Kongres trebalo da traži maksimalnu odštetu od stranih špediterskih kompanija.

Takođe traže da se izdvojena federalna sredstva nadoknade drugim rezovima u potrošnji i da se ukinu određene regulative, uključujući i iz Zakona o ugroženim vrstama, da bi se izbjegla kašnjenja. Od Bajdenove administracije zahtijevaju i da nastavi izvoz prirodnog tečnog gasa.

Advokati kompanija koje su vlasnici, i pod čijom upravom je brod koji je udario u most, tražili su od federalnog suda da ih izuzme iz plaćanja odšete ili je ograniče na 43 miliona dolara.

U međuvremenu, zvaničnici Bijele kuće zatražili su od velikih poslodavaca u području Baltimora da ne otpuštaju radnike, dok su neki - među kojima su Amazon i Mercedec benz - već obećali da će zadržati zaposlene iz tog regiona.

XS
SM
MD
LG