Linkovi

Guverner Merilenda poziva Kongres da usvoji finansiranje obnove srušenog mosta u Baltimoru


Pala konstrukcija Skot Ki mosta u Baltimoru nastala 31. marta 2024, dok ronioci pomažu posadi u komplikovanoj operaciji uklanjanja čelika i betona.
Pala konstrukcija Skot Ki mosta u Baltimoru nastala 31. marta 2024, dok ronioci pomažu posadi u komplikovanoj operaciji uklanjanja čelika i betona.

Uz napore da se očiste hiljade tona čeličnih ostataka srušenog mosta u luci u Baltimoru, guverner Merilenda Ves Mur pozvao je republikance da rade sa demokratama kako bi odobrili federalna sredstva potrebna za obnovu mosta i podizanje lučke privrede na noge.

Most Fransisa Skota Kija u Baltimoru srušio se u utorak rano ujutru, pri čemu je poginulo šest putara, kada je teretni brod veličine Ajfelove kule ostao bez struje i pogona udarivši u potporni stub mosta. Veći deo mosta se srušio u reku Patapsko, blokirajući brodski kanal ka luci Baltimor.

Bajdenova administracija je u četvrtak odobrila 60 miliona dolara početne hitne pomoći za čišćenje ostataka mosta i ponovno otvaranje luke, koja je najveća u SAD za uvoz vozila i izvoz poljoprivrednih i građevinskih mašina i opreme.

Luka je zatvorena od utorka, što je dovelo u neizvestnost poslove za oko 15.000 ljudi, koji se oslanjaju na luku.

Federalni zvaničnici rekli su zakonodavcima Merilenda da bi konačni troškovi obnove mosta mogli da dostignu najmanje dve milijarde dolara, izvestio je Rol Kol, pozivajući se na izvor upoznat sa diskusijama.

Kada bi mogao biti obnovljen most u Baltimoru?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Demokratski predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će federalna vlada pokriti troškove, ali to će zavisiti od usvajanja zakona kojim se odobravaju sredstva i u Predstavničkom domu u kojem većinu imaju republikanci, i u Senatu, u kojem su većina demokrate.

Podeljeni Kongres je u više navrata bio pritisnut partijskim sukobima oko finansiranja, pri čemu su najkonzervativniji republikanci često u sukobu čak i sa drugim članovima svoje partije.

Demokrata Mur je rekao da bi republikanci trebalo da budu spremni da odobre finansiranje ne samo za grad Baltimor, već i za nacionalnu ekonomiju:

"Moramo da osiguramo da se zaista brzo krećemo kako bi ponovo pokrenuli američku ekonomiju, jer je luka Baltimor ključna za naš veći ekonomski rast".

Sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž izrazio je u nedelju optimizam da će Kongres odobriti sredstva neophodna za čišćenje i obnovu, napominjući da je podeljeno zakonodavno telo usvojilo Bajdenov infrastrukturni paket od jedne hiljade milijardi dolara 2021.

Očekuje se da će Bajden posetiti mesto pada mosta ove nedelje.

XS
SM
MD
LG