Linkovi

Koalicija za slobodu medija: Samo otpor građana zaustavlja uništavanje demokratskih vrednosti


Fotografija Slavka Ćuruvije, ubijenog u aprilu 1999. u Beogradu (Foto: (AP/Darko Vojinovic)
Fotografija Slavka Ćuruvije, ubijenog u aprilu 1999. u Beogradu (Foto: (AP/Darko Vojinovic)

Prema ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica Srbija je po indeksu slobode medija, među 180 zemalja u svetu, rangirana na 98. mesto, što je pad za sedam mesta u odnosu na 2023 godinu.

Na toj listi, među zemljama Zapadnog Balkana najbolje stoji Severna Makedonija koja je na 35. mestu. Crna Gora je na 40. mestu, Kosovo na 75. mestu, Bosna i Hercegovina na 81. mestu, a Albanija na 99.

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, oglasila se Koalicija za slobodu medija koja u svom saopštenju poziva građanke i građane Srbije da podrže novinarske i medijske profesionalce i pruže otpor gušenju medijskih sloboda kako bi zaštitili i svoja građanska prava i slobode.

Danas na Svetski dan slobode medija 3. maja upozoravamo javnost da gušenje slobodnih medija u Srbiji, te stalna izloženost pritiscima, pretnjama i javnom ličnu novinara koji rade u javnom interesu – predstavljaju ozbiljnu pretnju za slobodu svakog pojedinca“, navodi se u saopštenju Koalicije koju prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ocenjuje se da sistemsko uništavanje temeljnih demokratskih vrednosti na kojima počivaju savremena civilizovana društva može da zaustavi samo otpor građana.

Koalicija ukazuje da promoteri nasilja danas otvoreno pozivaju na linč novinara i svih onih koji se usude da slobodno misle i da, ukoliko se građani tome ne suprotstave – sutra neće biti nikog da izvesti o tome kad zakucaju na njihova vrata.

Posledice dugogodišnjeg urušavanja medijskih sloboda već živimo, i one se ogledaju u tabloidizaciji javnog govora, normalizaciji nasilja i govora mržnje, propagandističkom informisanju koje sužava izborna prava građana, ali i u degradaciji zdravstvenog i obrazovnog sistema, prava radnika, te ugrožavanju bezbednosti građana“, kaže se još u saopštenju Koalicije i ističe da od odgovora građana zavisi da li će društvo odabrati slobodu ili podaništvo.

Veran Matić: Selektivna primena zakona

Predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić izjavio je da sloboda za medije, podrazumeva i empatičnost medija i posebno vođenje računa o relevantnosti informacija koje mediji plasiraju.

U saopštenju, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Matić navodi da je oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, posle 25 godina od tog zločina i 10 godina od početka suđenja, i posle dve prvostepene presude od 100 godina zatvora za optužene, delovala na medijsku zajednicu, "kao ponovno ubijanje".

"Činjenica da nijedan slučaj ubistva novinara još nije razrešen i pored učinjenih napora, vrlo je snažna poruka za našu profesiju da je ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure", naglasio je Matić.

Matić podseća da su između dva 3. maja usvojeni novi Zakon o javnom o informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, ali se oni, kako ocenjuje, sporadično i selektivno primenjuju, dok praktična primena medijske strategije u Srbiji kasni.

Prema Matićevom viđenju Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je pasivno i nezainteresovano za doslednu primenu Zakona o elektronskim medijima.

Salaj: Sloboda medija u Srbiji u teškoj situaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Govoreći o bezbednosti novinara Matić je objasnio da je ona ugrožena na mnogo načina:

Novinari su napadani i sprečavani u obavljanju svog posla, samo zbog toga što su novinari, ali i kao česte mete hajki koje su se vodile protiv pojedinih novinarki i novinara, kao i čitavih redakcija", ističe Matić i naglašava da su novinari nekažnjeno diskriminisani u obavljanju svog posla od strane najviših predstavnika vlasti.

Matić je pozvao medije i novinare na solidarnost, jer su, kako ističe u saopštenju, zajednička odbrana etičnosti profesije, bezbednosti novinarki i novinara, borba za bolje uslove rada i poštovanje, važni ciljevi koji mogu pomoći da idući Svetski dan slobode medija Srbija dočeka sa pozitivnim pomacima.

UNS: Obezbediti efikasnu institucionalnu zaštitu novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je danas Proglas povodom Svetskog dana slobode medija u kome zahteva da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Takođe, UNS traži i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

U toj komisiji trebalo bi da budu i predstavnici novinarskih udruženja, smatra UNS.

Iz UNS navode da su prošle godine evidentirali ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na novinare, a, kako je istaknuto, to je nastavljeno i ove godine. O tome govori podatak da je u prva tri meseca UNS zabeležio 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija, navodi se u Proglasu UNS-a.

OEBS: Ključna uloga nezavisnog novinarstva

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), malteški ministar Ijan Borg, i predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro istakli su povodom današnjeg Svetskog dana slobode medija, ključnu ulogu nezavisnog novinarstva u suočavanju sa globalnim izazovima i krizama.

"Slobodni mediji su kamen-temeljac demokratije i suštinski deo OEBS-ovog sveobuhvatnog pristupa bezbednosti. Kao ključni agent u stvaranju javnog diskursa, mediji omogućavaju građanima da učestvuju u javnim raspravama i informisano odlučuju, dok istovremeno motre na odgovornost (političkih) lidera", poručili su Borg i Ribeiro, saopštio je OEBS.

Takođe, Tereza Ribeiro ističe da, usled sve većih izazova sa kojima se suočava naša planeta, potreba za snažnim, nezavisnim, pluralističkim i pouzdanim medijima postaje očiglednija nego ikad.

"Mediji preuzimaju ključnu ulogu, služeći kao svetionik istine i odgovornosti. Pružaju nam kritičke uvide potrebne za navigaciju kroz složenost našeg sveta koji se menja, osnažujući pojedince da preduzmu značajne akcije u očuvanju naše kolektivne budućnosti“, istakla je Ribeiro.

XS
SM
MD
LG