Linkovi

Pens u sjenci nastupa Teda Kruza i Trampovih komentara o NATO


Veliko finale republikanske konvencije i očekivano obraćanje predsjedničkog kandidata stranke, Donalda Trampa, u sjenci su dešavanja tokom pretposljednje večeri konvencije, koja je trebalo da bude posvećena spoljnopolitičkoj platformi i prioritetima stranke, i tokom koje se široj javnosti predstavio Trampov prvi saradnik, guverner Indijane Majk Pens (Mike Pence).

U žiži interesovanja su intervju koji je Tramp dao Njujork Tajmsu i nastup Trampovog najozbiljnijeg protivkandidata na primarnim izborima, Teda Kruza, koji je izviždan nakon što u svom govoru na konvenciji nije eksplicitno spomenuo ili podržao Trampovu kandidaturu.

Uslovljavanje pomoći članicama NATO

Njujork Tajmsu, Donald Tramp je rekao da, ako bude izabran za predsjednika SAD, nije izvjesno da će ispoštovati američke bezbjednosne garancije za preostalioh 28 članica NATO. Konkretno, upitan o prijetnjama Rusije od kojih strahuju baltičke članice Alijanse, Tramp je kazao da će ukoliko ih Rusija napadne, odlučiti o toma da li će im priteći upomoć tek pošto utvrdi da su te države “ispunile svoje obaveze prema Americi.”

SAD će prioritete usklađivati sa svojim potrebama, rekao je Tramp Tajmsu.

"Pobrinućemo se najprije za ovu zemlju, pa tek onda brinuti o drugima, rekao je Tramp”.

Na pitanje o prošlonedjeljnom pokušaju vojnog puča u Turksoj, Tramp je pohvalio reakciju vlade predsjednika Redžepa Erdoana koja je spriječila prevrat, a dodao je I da se nada jedinstvu među Turcima i Kurdima, koje bi moglo da se uspostavi kroz pregovore.

Obećao je i da će istupiti iz sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom. (NAFTA).

Oštriji stavovi i pozivi na reformu NATO nisu ništa novo. U intervjuu za Glas Amerike, Majkl Flin (Flynn), bivši šef vojne obavještajne službe i jedan od Trampovih glavnih savjetnika, bio je decidan da bi odnose unutar NATO trebalo redefinisati.

“Imaćemo dobre odnose koji će biti zasnovani na brutalnoj iskrenosti i na poštovanju.i razumijevanju činjenice da vojni resursi i kapacitet svih članica Alijanse nisu jednaki”.

Kruz izviždan

Ted Kruz, senator iz Teksasa, i najozbiljniji Trampov protivkandidat na primarnim, stranačkim izborima, dočekan je ovacijama jer se za razliku od brojnih predstavnika republikanske elite lično pojavio da govori na Konvenciji.

Kritike koje mu je upućivao Donald Tramp tokom kampanje bile su često na granci pristojnih - od nadimka "Lažljivi Ted", preko neumjesne kritike na račun Kruzove supruge i do optužbi da je Krozov otac umiješan u ubistvo Džona Kenedija...

Uprkos tome, Kruz je došao na konvenciju u Klivlend, ali nije isputnio očekivanja.

"Vi koji me slušate, molim vas, nemojte ostati kod kuće u novembru. Izađite i iskažite svoj stav, i glasajte po savjesti. Glasajte za kandidate na glasačkom listiću koji će braniti našu slobodu i poštovati ustav", rekao je Kruz nakon čega su uslijedili povici iz delegacije države Njujork da jasno podrži i pozove da se u novembru glasa za Trampa.

"Pozdravljam entuzijazam njujorške delegacije", rekao je Kruz čiji je govor do kraja prekidan glasnim skandiranjem Trampu i zvižducima. Zvižducima i glasnim povicima je i ispraćen sa bine.

Potom je u arenu ušao Tramp, da čuje govor svog potencijalnog potpredsjednika i na Twitteru saopštio razočarenje:

"Wow, Ted je izviždan sa bine. Nije ispoštovao dogovor. Vidio sam njegov govor dva sata ranije, ali sam mu dozvolio da govori. Nije bitno!", napisao je Tramp.

Na jutrošnjem brifingu sa delegacijom Teksasa, Ted Kruz je kazao da neće na izborima glasati za Hilari Klinton, ali da još nije spreman da podrži Trampa.

Pensov govor

Udarni termin trećeg dana konvencije u Klivlendu bio je ostavljen za potpredsjedničkog kandidata republikanaca, guvernera Indijane Majka Pensa koji za sebe kaže da "hrišćanin, konzervativac i republikanac, tim redom" i vjeruje da predstavlja adekvatan balans Donaldu Trampu, jer je komplementaran njegovoj personi.

"Tramp je poznat po ogromnoj personi, živopisnom stilu i velikoj harizmi, tako da mislim da je tražio nekoga ko mu je komplementaran i ko će da balansira glasački listić", kayao je Pens.

Nije ispustio priliku da u noći, u kojoj se predstavio široj javnosti, napadne glavnog suparnika, Hilari Klinton.

"U vrijeme kad Amerika plače za nečin novim i drugačijim, suparnička stranka je ponudila bajatu agendu i predvidiva imena. Ljudi u obje stranke žele promjenu, raskid sa ustaljenim šemama u Vašingtonu, a demokrate namjeravaju da izaberu nekoga ko reprezentuje sve ono od čega je ova država umorna", kazao je Pens nazivajući Klintonovu "sekratarom statusa quo".

Preposljednjeg dana konvencije, čuli smo i govore bivšeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Njuta Gingriča i guvernera Viskonsina, Skota Vokera. Još jedan Trampov oponent, senator Marko Rubio sa Floride nije došao u Klivlend, ali je poslao video poruku koja je emitovana uoči obraćanja Teda Kruza.

XS
SM
MD
LG