Linkovi

Milioni žena u globalnom razgovoru


Teme prvog globalnog razgovora ovakve vrste bile su posao, obrazovanje, veze i porodica.

Kako da smestite milion žena iz 34 zemlje u jednu prostriju? Lako - uz pomoć skajpa, tvitera i fejsbuka.

Jedna žena u jednoj sobi. Ona se obraća hiljadama, možda milionima žena u virtuelnom globalnom razgovoru. Ovo je “Žene govore” – dvočasovni događaj, koji se održava na tviteru, skajpu, fejsbuku i putem video linka.

Neke od tema o kojima je bilo reči jesu kako prevazići poslovne prepreke, zatim kako uspostaviti mrežu kontakata i napraviti prioritete u životu. Društvene mreže su spojile ove žene u Vašingtonu i još pet američkih gradova sa svima koji su želeli da se pridruže. One dolaze iz 34 zemlje. Iako su se čuli samo ženski glasovi, neke od njih kažu da veoma cene muške savete. Hazami Barmada je na čelu Arapske inicijative za pružanje podrške.

“Ukoliko ne uzmemo u obzir veću mrežu, biće jako teško voditi razgovor o jačanju položaja žena, a da se u to ne uključe i muškarci koji mogu da otvore ta vrata. Kao neko ko dolazi iz Arapskog sveta, shvatila sam da su muški mentori nešto najmoćnije, jer mi oni daju čvršću osnovu”.

Ovakav razgovor je prvi put organizovan pre pet godina kada se grupa žena okupila da popije šolju čaja. Nije prošlo dugo vremena, a tehnologija je omogućila da se razgovor podigne na globalni nivo. Za Sonju Aranzu, rodjenu na Filipinima, to je obeležje našeg vremena.

Moja majka ima 88 godina i mislim da ona nije mogla da komunicira ni sa kim ko nije iz njenog sela i njene zajednice, a mi vodimo simultani razgovor sa ženama iz drugih gradova, drugih zemalja. Mislim da je to fantastično”.

Boni Mekdanijel je pokrenula ovaj skup.

“Mi smo deo sveta i moramo da se povežemo i pronađemo način da kao žene ovaj svet učinimo boljim”.

Mekdanijel se nada da će uspeti da napravi barem jednu promenu. Ona želi da za nekoliko meseci ponovo okupi ove žene, i da se “Žene govore” održava više nego jednom godišnje.
XS
SM
MD
LG