Linkovi

Završen susret Ešton – Tadić


Ketrin Ešton: Dogovor o nastavljanju dijaloga?

U Briselu je u utorak uveče završen sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednika Srbije Borisa Tadića. U saopštenju kancelarije visoke predstavnice navodi se da je na sastanku „razmotren razvoj dogadjaja posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde o Kosovu... i da će Ketrin Ešton i Boris Tadić... biti u kontaktu u sredu.“

Kako prenose agencije, u saopštenju kabineta poredsednika Srbije, navodi se da su Boris Tadić i Ketrin Ešton „razgovarali o usaglašavanju stavova u vezi sa rezolucijom koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN za raspravu o Kosovu i… dogovorili se da nastave dijalog.”

Sastanak iza zatvorenih vrata i radna večera trajali su oko dva sata, a održani su dva dana uoči rasprave u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije Srbije o Kosovu i nakon intenzivnih konsultacija Brisela i Beograda o tom dokumentu.

Prethodno su članice EU, uključujući i pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova, usvojile smernice za usaglašavanje stavova sa Srbijom za raspravu u Generalnoj skupštini UN. Osnova za te smernice i eventualni dogovor sa Srbijom bilo je saopštenje visoke predstavnice Ketrin Ešton od 22. jula povodom objavljivanja savetodavnog mišljenja MSP o Kosovu.
XS
SM
MD
LG