Linkovi

Tržište hrane puno prilika za mlade, kreativne kuvare


Svi moramo da jedemo, tako da će prehrambena industrija uvek imati svoje mušterije. Za mlade ljude sa dobrim idejama, to je prostor da započnu karijeru a ujedno i šansa da ostave sopstveni trag na društvo.

Početak novog biznisa ili nove karijere često zavisi od spobnosti da se rano uoči potencijal za uspeh. U mnogim gradovima, kao što je Los Andjeles, kineske četvrti poznate su kao mesta gde možete da odete na jeftinu I ukusnu hranu. Medjutim, demografija tih četvrti se menja a ukusi u gastronomiji su postepeno evoluirali.

Kineski restorani počeli su da se zatvaraju što je dovelo do pada cena poslovnog prostora, što su neki preduzetnici sa malim budžetom videli kao prihvatljiv rizik da isprobaju nešto novo.

“Zaista su pohitali da iskoriste tu mogućnost i zato imamo sve te mlade kuvare koji imaju uzbudljive ideje ali možda nedovoljno debeo račun u banci. Oni dolaze u Kinesku četvrt jer im je lako da tu otvore reostran i imaju tako veliku, zainteresovanu klijentelu”, kaže Širli Ženg, marketinški menadžer.

Džoni Zoun i njegova žena Amanda Čepmen počeli su da služe ljutu prženu piletinu na nešvilski način. Kažu da im posao cveta jer nude nešto drugačije.

“LA nije imao nešvilsku piletinu pre nego što smo mi otvorili restoran, mi smo jedini restoran sa nešvilskom ljutom piletinom u gradu u ovom trenutku, I jedino mesto gde ona može da se proba.”

Neki od budućih šefova kuhinja možda potiču iz kulinarskog pokreta nazvanog Gastromotiva. Pokret koji je u Brazilu 2006. započeo medjunarodni kulinarski guru Dejvid Herc a kasnije se proširo na Meksiko, nudi kurseve mladim siromašnim ljudima koji se školuju da postanu kuvari.

“To je sredstvo društvene transformacije. Verujem da kroz hranu i kulinarske institucije možemo da promenimo ljudima život, to znači da im pružimo osnovno znanje kako bi mogli da se profesionalno razvijaju”, navodi Erani Guvea, obrazovni direktor pokreta Gastromotiva.

Gastromotivu finansiraju kompanije, univerziteti i privatni donatori kao što je vlasnik restorana Alehandro De la Penja, koji zna koliko je važno finansirati školovanje budućih kuvara.

“Dodje vreme kada u okviru svog uspeha počnete da sagledavate realnost oko sebe i uvidjate da vaš uspeh privlači I motiviše ljude. To je smisao ovog našeg pokreta.”

Gastromotiva navodi da skoro 80% njenih učenika studenata pronalazi posao u roku od godinu dana po završetku škole. Za mnoge to je životna prekretnica.

“Za mene je sve to bilo nedostupno, nemoguće. Zato kada sam čula za ovu priliku,pomislila sam da je to ono što tražim jer nisam imala sredstava da priuštim takvu vrstu školovanja”, priča Dženet Soto koja završava kurs Gastromotive.

Polaznici četvoromesečnog kursa naučiće da pripremaju sve vrste jela, uključujući i desert.

XS
SM
MD
LG