Linkovi

Saleh obećao skori odlazak s vlasti


Ali Abdulah Saleh tokom današnjeg televizijskog obraćanja naciji
Ali Abdulah Saleh tokom današnjeg televizijskog obraćanja naciji

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh izjavio je da će se povući s vlasti - kako se izrazio - "tokom narednih dana".

Saleh, koji se na položaju šefa države nalazi već 33 godine odluku je saopštio u govoru koji je danas emitovala državna televizija. Poručio je da ne želi vlast i da će je se uskoro odreći, ali nije precizirao ni datum, niti kome će poveriti upravljanje vladom Jemena.

Saleh je rekao da bi oni koji će preuzeti vlast mogli da budu ili civili ili pripadnici vojske, i jasno je stavio do znanja da "neće imati posla" sa opozicionim aktivistima koji već skoro devet meseci zahtevaju njegov odlazak. Kako je poručio u obraćanju preko televizije, bilo bi "nemoguće dopustiti im da unište zemlju".

Pored masovnih demonstracija koje mesecima traju u Sani i drugim gradovima snage predsednika Saleha poslednjih nedelja sukobljavaju se sa plemenskim vođama i njihovim lojalistima koji sada podržavaju političku opoziciju.

Opozicioni aktivisti, među kojima i nova jemenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Tavakul Karman izražavaju sumnju povodom Salehovog saopštenja. Karman je rekla da anti-vladini aktivisti ne veruju da će predsednik podneti ostavku.

Predsednik Saleh se pre nekoliko nedelja vratio u zemlju posle skoro četvoromesečnog boravka u Saudijskoj Arabiji, gde se oporavljao od rana zadobijenih u napadu na predsednički kompleks, ali za sve to vreme nije preneo vlast ni na koga.

Šestočlani Savet za saradnju zemalja Persijskog zaliva već mesecima pokušava da progura plan prema kojem bi se Saleh odrekao vlasti u korist svog zamenika. Pregovarači su nekoliko puta verovali da su veoma blizu dogovora o predaji vlasti, ali je svaki put došlo do zastoja.

XS
SM
MD
LG