Linkovi

Saleh: Pretnja al-Kaide veća bez mene


Saleh: Pretnja al-Kaide veća bez mene
Saleh: Pretnja al-Kaide veća bez mene

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh odbacio je predlog zemalja Persijskog zaliva koji podržavaju i Sjedinjene Države da se povuče sa položaja, nazivajući ga "pučem" i upozorio da bi ukoliko on ode s vlasti, al-Kaida mogla da zauzme neke delove zemlje.

Predsednik Saleh je u današnjem govoru naglasio da bi teroristička mreža mogla da preuzme kontrolu u nekoliko pokrajina, kao što su Hadramut, Šabva i Abijan, gde je jemensko krilo al-Kaide već godinama aktivno. Upućujući poruku - kako se izrazio - "prijateljima" Jemena u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji, Saleh je rekao da bi situacija u Jemenu bila gora nego sad.

Uprkos činjenici da je kritikovao predlog Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC), Saleh je nagovestio da bi ga ipak prihvatio. U medijskim izveštajima navode se izjave zvaničnika koji tvrde da se očekuje da generalni sekretar GCC-a danas doputuje u Jemen, a i da sporazum večeras potpiše opozicija, a sutra i predsednik. Sporazum garantuje predsedniku Salehu imunitet, ukoliko preda vlast svom zameniku u roku od 30 dana od potpisivanja.

XS
SM
MD
LG