Linkovi

Novi protesti u Jemenu


Protesti u Jemenu
Protesti u Jemenu

Hiljade gradjana Jemena započele su nove proteste u glavnom gradu Sani, apelujući za okončanje višedecenijske vladavine predsednika Abdule Saleha.

Najmanje 10 hiljada demonstranata okupilo se kraj univerziteta u Sani, a oko šest hiljada na drugim mestima u glavnom gradu. Članovi opozicije i omladinski aktivisti, koji su organizovali proteste, kažu da su inspirisani narodnim ustankom u Tunisu, kojim je zbačen bivši predsednik Zin El Abedin Ben Ali. Stotine pristalica Salehove vlade održale su kontraprotest u Sani.

Saleh je na vlasti više od 30 godina, a poslednji put je izabran 2007. godine. Predloženi ustavni amandmani omogućili bi mu da ostane na vlasti i posle isteka tekućeg mandata, 2013.

Ranije ove nedelje, predsednik Saleh je demantovao tvrdnje opozicije kako planira da svog sina postavi za naslednika. On je, u svetlu protesta, predložio povećanje plata državnim službenicima i vojnim licima. Takodje je naredio smanjenje poreskih stopa na pola i dao instrukcije vladi da uvede kontrolu cena.

XS
SM
MD
LG