Linkovi

Saleh napustio položaj


Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh potpisao sporazum o predaji vlasti svom zameniku, 23. novembar 2011.
Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh potpisao sporazum o predaji vlasti svom zameniku, 23. novembar 2011.

Predsednik Jemena, Ali Abdulah Saleh potpisao je sporazum kojim se od njega zahteva da preda vlast čime će biti okončani višemesečni protesti protiv njegove 33-ogodišnje vladavine.

Saleh je na svečanoj ceremoniji u Rijadu potpisao incijativu Saveta za saradnju u zalivskoj oblasti kojom se poziva da preda vlast svom zameniku i dozvoli formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Posle potpisivanja dokumenta, kojim se takođe predviđa prevremeno raspisivanje predsedničkih izbora, Saleh je rekao da njegova vlada pozdravlja saradnju sa "opozicionom braćom" u cilju izgradnje i obnove Jemena.

Saleh je već u tri navrata nagovestio spremnost da potpiše taj plan, medjutim svaki put je izmenio mišljenje u poslednjem trenutku i nije potpisao pomenuti sporazum.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-mun izjavio je da mu je Saleh saopštio da posle potpisivanja sporazuma planira da doputuje u Njujork na lečenje.

Protesti u Jemenu su nastavljeni i danas, a mnogi demonstranti protive se odredbi u tom planu kojom bi Salehu bio pružen imunitet od sudskog gonjenja.

Stotine ljudi stradale su dok su hiljade ranjene tokom vladinih napada na demonstrante i sukoba izmedju vladinih trupa i opozicionih paravojnih snaga.

Očevici navode da je danas ponovo izbio sukob u severnom delu Sane i da je došlo do razmene vatre izmedju pro-Salehovih trupa i snaga lojalnih opozicionom plemenskom lideru Sadeku al-Ahmaru.

XS
SM
MD
LG