Linkovi

Saleh: Neću se ponovo kandidovati

  • Vesti Amerike

Jemenski predsednik Abdula Saleh se obraća parlamentu u Sani, 2. februar, 2011.

Predsednik Jemena Ali Abdula Saleh saopštio je da se neće kandidovati za novi mandat na položaju, dok se opozicione grupe pripremaju da obnove proteste zahtevajući okončanje njegove decenijama duge vladavine.

Saleh je danas u jemenskom parlamentu rekao da neće pokušati da ostane na položaju kad mu tekući mandat bude istekao 2013. godine i da neće predati vlast svom sinu.

Opozicione grupe pozvale su sutra na proteste pod parolom „dan gneva“, čime bi bio nastavljen niz skupova koji su, kako aktivisti navode, inspirisani demonstracijama u Tunisu i Egiptu.

U svom današnjem govoru, Saleh je apelovao za okončanje svih planiranih protesta. On je takodje rekao zakonodavcima da zamrznu predloženi ustavni amadman koji bi mu omogućio da zatraži još jedan mandat.

Prošle nedelje najmanje 10 hiljada demonstranta okupilo se na univerzitetu u Sani, a oko 6 hiljada na drugim mestima u glavnom gradu, radi protesta protiv vlade.

U svetlu protesta, Saleh, koji je na vlasti više od 30 godina, predložio je povećanje plata za državne službenike i vojsku. Takodje je naredio smanjenje poreza na prihod od 50 odsto i dao instrukcije vladi da uvede kontrolu cena.

XS
SM
MD
LG