Linkovi

Sukobi u Bahreinu i Jemenu


Protesti u prestonici Bahreina, Manami
Protesti u prestonici Bahreina, Manami

Protesti protiv vlade u Bahreinu, koji su izbili pre oko dve nedelje, prvi put su se pretvorili u sukobe između pripadnika sunitske manjine i šiitske većine.

Stanovnici grada Hamada kažu da je policija kasno sinoć intervenisala kako bi prekinula sukobe sunitskih i šiitskih mladića. U medijskim izveštajima kaže se da je u sukobu povređeno nekoliko ljudi. Nije poznato šta je izazvalo incident.

Demonstranti u toj maloj državi na obali Persijskog zaliva već dve nedelje se okupljaju zahtevajući ostavku vlade. Za razliku od drugih arapskih zemalja, protesti u Bahreinu izbili su zbog nesklada između vladajuće sunitske manjine i šiitske većine, koja se žali na diskriminaciju i nedostatak mogućnosti za napredovanje. Demonstranti traže od sunitskog monarha da prenese vlast na izabranu vladu koja bi zastupala i šiitsku većinu.

Umeđuvremenu, u jemenskoj prerstonici Sani i danas se okupilo više desetina hiljada demonstranata koji su tražili ostavku predsednika Ali Abdulaha Saleha, dok su u Adenu na jugu zemlje desetine hiljada ljudi prisustvovale sahrani troje demonstranata koji su poginuli u sukobima prošle nedelje.

Istovremeno, lideri šiitskih pobunjenika na severu zemlje saopštili su da su vladine snage otvorile vatru na demonstrante u mestu Harf Sofjan i da su tom prilikom ubijene četiri osobe dok je najmanje sedam ranjeno.

XS
SM
MD
LG