Linkovi

Opozicija sumnja u Salehov odlazak


Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh obraća se građanima na državnoj televiziji, 8.oktobar 2011

Jemenska politička opozicija izražava sumnju u iskrenost objavljenog saopštenja predsednika Alija Abdulaha Saleha, u kojem on navodi da je spreman da preda vlast i da će to učiniti „narednih dana“.

Portparol opozicije Muhamed al-Sabri je izjavio da je predsednikovo saopštenje dato radi novinskih naslova. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak treba da razmotri situaciju u Jemenu i razloge zbog kojih predsednik Saleh nije potpisao sporazum o primopredaji vlasti.

Portparol je podsetio da su protekla četiri meseca otkako je predsednik saopštio da prihvata sporazum koji je predložio Savet za saradnju u Persijskom zalivu i dodao da bi predsednik Saleh – ako ozbiljno prihvata dogovor – trebalo odmah da podnese ostavku. Izgledalo je da je predsednik od aprila u tri navrata bio blizu predaje vlasti, ali je svaki put odustao od potpisivanja.

Prema predlogu Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, Saleh treba da preda ovlašćenja svom zameniku i omogući koaliciji da formira vladu nacionalnog jedinstva.

XS
SM
MD
LG