Linkovi

Jemen: Ubijen komandant vladinih trupa


Svakodnevne demonstracije u Jemenu protiv vlade predsednika Alija Abdulaha Saleha, 26. septembar 2011.
Svakodnevne demonstracije u Jemenu protiv vlade predsednika Alija Abdulaha Saleha, 26. septembar 2011.

Jemenski funkcioneri navode da su pripadnici jednog anti-vladinog plemena napali vojnike lojalne predsedniku Aliju Abduli Salehu, ubivši komandanta i zarobivši 30 vojnika.

Ministarstvo odbrane u zvaničnom saopštenju navodi da je u današnjem napadu na jednu bazu u glavnom gradu, Sani, ubijen Ali Al-Keleibi, komandant elitne republikanske garde. Funkcioneri dodaju da su četvorica pripadnika plemena takodje stradali u tom sukobu.
Šef Organizacije za islamsku saradnju danas je apelovao na umešane strane u Jemenu da se uzdrže i ne koriste silu protiv gradjana Jemena. Ta organizacija ima 57 članica i kolektivni je glas muslimanskog sveta.

Ali Abdula Saleh juče je rekao da želi mirni transfer vlasti putem izbora.

On je u govoru koji je prenela televizija rekao da je predan uvodjenju inicijative za transfer vlasti koju je sastavio Savet za saradnju u regionu Persijskog zaliva, ali nije obećao da će napustiti vlast. Tim planom, koji je već dugo u zastoju, predviđa se da predsednik Saleh preda vlast svom zameniku.

To je bilo Salehovo prvo pojavljivanje u javnosti od kako se u petak vratio u glavni grad posle tromesečnog boravka u susednoj Saudijskoj Arabiji, gde se oporavljao od rana zadobijenih tokom pokušaja atentata u junu.

Saleh je rekao da izbori moraju da obuhvate, predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore. Takodje je kritikovao svoje protivnike da podstiču haos, rekavši da jemenski ustav odobrava mirne proteste, ali ne i pljačku i uništavanje državne imovine.

Kralj Saudijske Arabije, Abdula, smatra da je Zalivska inicijativa jedini način za rešenje krize i apeluje na sve strane u Jemenu da pokažu uzdržanost kako bi se sprečili novo nasilje i ubistva.

Saleh je govorio samo nekoliko sati pošto su jemenske trupe otvorile vatru na veliku grupu anti-vladinih demonstranata u Sani, ranivši 18 ljudi.

XS
SM
MD
LG