Linkovi

Jemen: Intenzivirana borba protiv Al Kaide


Vojnici jemenske armije pretražuju jedan automobil u Sani. 9, juni, 2011.

Jemenske vlasti danas su saopštile da su vladine trupe ubile najmanje deset osumnjičenih pripadnika Al Kaide u nemirnoj južnoj regiji, dok se zemlja bori sa ustankom islamskih ekstremista, posle odlaska predsednika Alija Abdule Saleha iz zemlje.

U medjuvremenu, dnevnik Njujork Tajms beleži da je američka vlada u proteklim nedeljama intenzivirala svoj tajni rat u Jemenu, slanjem borbenih aviona i naoružanih bespilotnih letelica radi napada na ekstremiste koji nastoje da iskoriste nemire u zemlji.

Njujork Tajms navodi izjave američkih funkcionera da su Sjedinjene Države nakon jednogodišnje pauze intenzivirale tu kampanju, u nastojanju da spreče ekstremiste povezane sa Al Kaidom da konsoliduju svoje snage. Isti dnevnik navodi da je napadima rukovodi Združena komanda za specijalne operacije, pri američkom Sekretarijatu za odbranu, u bliskoj saradnji sa Centralnom obaveštajnom agencijom.

U izveštaju obajvljenom danas takođe se navodi da su u akciji američkih aviona, krajem prošle nedelje, ubijeni operativac al Kaide srednjeg ranga Abu Ali al Hariti i nekoliko drugih ekstremista osumnjičenih za jedan napad u južnom Jemenu.

Prethodna meta nadapa bespilotnim letelicama bio je Anvar al-Avlaki, radikalni islamski sveštenik rodjen u Americi, kojeg Sjedinjene Države već više od godinu dana pokušavaju da ubiju. Medjutim, on je preživeo napad.

Do intenziviranja kampanje dolazi u jeku opasnog perioda u Jemenu, kad je predsednik Saleh otišao u Saudijsku Arabiju na lečenje od ozbiljih opekotina pretrpljenih u prošlonedeljnom bombardovanju predsedničkog kompleksa u Sani.

XS
SM
MD
LG