Linkovi

Prelazni savet u Jemenu?


Anti-vladini protesti u Sani
Anti-vladini protesti u Sani

Demonstranti u Jemenu traže od potpredsednika Abda al-Raba Mansura Hadija, da formira prelazni savet koji će da izabere novu vladu, dok se predsednik Ali Abdulah Saleh oporavlja od teških rana u Saudijskoj Arabiji.

Demonstracije ispred potpredsednikove rezidencije u prestonici Sani su nastavljene i danas. Međutim, došli su vojnici i raščistili šatore koje su ispred rezidencije podigli neki od demonstranata.

U međuvremenu, saudijski zvaničnici su saopštili da je predsednik Saleh u „stabilnom zdravstvenom stanju“ i da se oporavlja od rana koje je zadobio prilikom prošlonedelujnog raketnog napada na predsedničku palatu. Jemenski zvaničnici su prvobitno saopštili da je predsednik zadobio rane od šrapnela, ali su američki i jemenski zvaničnici kasnije rekli da su predsednikove rane mnogo teže. Iz diplomatskih izvora je juče saopšteno da Saleh ima opekotine na 40 odsto površine tela, uključujući lice, vrat i grudni koš. Takođe se veruje da ima i tešku povredu glave.

U njegovom odsustvu, protesti u Jemenu se nastavljaju. Juče su ponovo izbile borbe u Taizu, a vladine snage su se ponovo sukobile sa ekstremistima u Zindžibaru, više od nedelju dana pošto su taj grad na jugu zemlje zauzele stotine islamskih ekstremista. Od početka pobune protiv predsednika Saleha u januaru, poginulo je gotovo 400 ljudi.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, danas je tokom boravka u Kairu izrazio bojazan da bi metež u Jemenu mogao da bude prilika da Al-kaida učvrsti svoj uticaj u zemlji. On je rekao da bi jemenski ogranak terorističke mreže, poznat pod imenom Al-kaida na Arabijskom poluostrvu, mogao da postane još opasniji zahvaljujući haosu u Jemenu.

XS
SM
MD
LG