Linkovi

Slavlje u Sani zbog odlaska Saleha


Vojnici jemenske armije i gradjani slave odlazak predsednik Alija Abdulaha Saleha u Saudijsku Arabiju
Vojnici jemenske armije i gradjani slave odlazak predsednik Alija Abdulaha Saleha u Saudijsku Arabiju

U glavnom gradu Jemena, Sani, počelo je slavlje posle vesti da je predsednik Ali Abdulah Saleh napustio zemlju. Saleh je bio ranjen u raketnom napadu na kompleks predsedničkih objekata u petak. On je sa nekolicinom najviših funkcionera prebačen avionom u Saudijsku Arabiju na lečenje.

Još ništa nije zvanično saopšteno o njegovom zdravstvenom stanju, mada kruže vesti da je podrvrgnut operaciji. Ljudi u Sani su igrali i pevali, objavljujući „pobedu“. Ipak, i dalje vlada strepnja da li je njegova 32-ogodišnja vladavina završena, odnosno da li će se vratiti u Jemen. Prema Ustavu zemlje, vlast je preuzeo potpredsednik Abd al-Rab Mansur Hadi, koji se već sastao sa američkim ambasadorom i komandantima vojske, među kojima je i nekoliko članova Salehove porodice.

Međutim, predsednikovim odlaskom nasilje nije prekinuto. U napadu na kompleks predsedničkih objekata u Taizu, poginula su četiri vojnika. Predstavnici Jemenske vlade i pobunjenih plemena, juče su uz posredstvo Saudijske Arabije prihvatili novi prekid vatre. Međutim, svega nedelju dana ranije, slično primirje je bilo ubrzo prekinuto i nastavljeni su sukobi pripadnika vladinih snaga i ratnika opozicionog plemenskog starešine, šeika Sadika al-Ahmara.

XS
SM
MD
LG