Linkovi

Sukobi sa ekstremistima u Jemenu


Naoružani pripadnici plemena u Jemenu čuvaju stražu na ulici u Sani 29. maj, 2011.

Trupe Jemenske vlade se bore sa ekstremistima po svemu sudeći iz Al-kaide, u predgrađu Zindžibara, grada na jugu zemlje koji su ekstremisti zauzeli proteklih dana. Lekarski izvori javljaju da je u teškim današnjim okršajima u okolini Zindžibara, glavnog grada pokrajine Abjan, poginulo pet civila.

Očevici kažu da je nekoliko stotina ekstremista iz Al-kaide ušlo u grad u petak i zauzelo državne objekte. Najviši funkcioneri i stanovnici grada beže sa tog područja. Jemenska opozicija optužuje predsednika Alija Abdulaha Saleha da je prepustio Zindžibar ekstremistima, da bi dokazao svoju tvrdnju da će Al-kaida imati koristi ukoliko ga pobunjena opozicija otera sa vlasti.

Saleh je od januara suočen sa gotovo svakodnevnim protestima javnosti koja traži kraj njegove gotovo 33-ogodišnje vladavine. Sjedinjene Države i Saudijska Arabija brinu da bi neredi mogli da ojačaju regionalni ogranak Al-kaide, čiji pripadnici vrše napade na interese obe zemlje.

Za to vreme, u Sani, posle višednevnih žestokih sukoba Salehovih snaga i opozicionih boraca vernih plemenskom starešini, šeiku Sadiku al-Ahmaru, održava se primirje. Očevici kažu da se na ulice Sane vraća saobraćaj, a da su plemenski ratnici predali posrednicima državnu zgradu u četvrti Hasaba, u skladu sa juče dogovorenim prekidom vatre.

XS
SM
MD
LG