Linkovi

Napad ekstremista u Jemenu


Jemenski vojnici ispred sudnice u Sani (arhivski snimak)

Zvaničnici jemenskih snaga bezbednosti su saopštili da su islamski ekstremisti zauzeli delove grada Džara na jugu zemlje i izveli smrtonosni napad iz zasede na jemenske vojnike u centralnoj pokrajini Marib, dok predsednik Ali Abdulah Saleh pokušava da razreši sve veću političku krizu.

Saopšteno je da islamski borci kontrolišu delove Džara, posle bitke koja je prisilila vladine trupe na povlačenje sa tog područja. U napadu za koji se okrivljuju pripadnici Al-kaide u centralnoj pokrajini Marib, poginulo je najmanje šest vojnika, a četiri su ranjena. Navodi se da su u tom incidentu napadači zarobili i vojno vozilo.

Predsednik Saleh je u međuvremenu, u intervjuu koji je danas emitovala televizija Al Arabija, izjavio da je spreman da „za nekoliko sati“ ode sa vlasti, ako mu protivnici budu garantovali – kako se izrazio – „dostojanstven odlazak“. Ipak, on se zarekao da će ostati na čelu svoje vladajuće stranke čak i u slučaju da se povuče sa vlasti i insistirao na ostanku u Jemenu, dodavši da „ne traži kuću u Džedi ili Parizu“.

XS
SM
MD
LG