Linkovi

Saleh: Tražite promene na izborima


Protesti u Jemenu

Dugogodišnji predsednik Jemena, Ali Abdula Saleh, odogovorio je na anti-vladine proteste, koji traju više od nedelju dana, rekavši da bi njegovi protivnici trebalo da iskoriste izbore kako bi uveli promene.

Saleh je na današnjoj konferenciji za štampu optužio jemensku opoziciju za neprihvatljiv zahtev da podnese ostavku. On je insistirao da će ostati na položaju do kraja sedmogodišnjeg mandata koji ističe 2013. Saleh je na vlasti od 1978.

Stotine jemenskih opozicionih aktivista su danas, na glavnom trgu u Sani, zahtevali odlazak Saleha sa vlasti i uvodjenje demokratskih reformi. Demonstranti, pretežno studenti, uzvikuju iste zahteve u glavnom gradu svakodnevno još od 11. februara, kada su protesti u Egiptu primorali tamošnjeg autokratskog predsednika Mubaraka da podnese ostavku.

Anti-Salehovi demonstranti su se takodje u proteklim danima okupljali u južnim gradovima Taiz i Aden. Bolnički izvori navode da je policija danas ubila jednog demonstranta u Adenu.

Opozicioni aktivisti na jugu i u glavnom gradu često su bili mete napada jemenskih bezbednosnih snaga i naoružanih Salehovih sledbenika. Od početka protesta u nasilju je ubijeno bar 11 ljudi.

Saleh je više puta ponudio razgovore sa protivnicima u cilju rešavanja situacije. Medjutim, koalicija jemenskih opozicionih stranaka danas je saopštila da ne može da bude dijaloga dok vlada, po njihovim rečima, koristi metke, pendreke i nasilnike među pristalicama da teroriše jemenski narod.

XS
SM
MD
LG