Linkovi

Popularnost Kongresa na najnižem nivou


Popularnost Kongresa u padu u SAD
Popularnost Kongresa u padu u SAD

Ovaj saziv Kongresa je usvojio samo 202 zakona što ga čini najmanje produktivnim u protekle 42 godine.

Zakonodavci su uspeli da odobre predlog budžeta kako ne bi došlo do obustave rada vlade pre nego što odu kući tokom praznične sezone. Ovaj, 113 saziv Kongresa će međutim biti upamćen po rekordnoj neproduktivnosti.

Stoga ne iznenadjuje da samo 15 odsto Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Kongresu. S obzirom da će republikanci od januara kontrolisati oba doma Kongresa, neki analitičari smatraju da će biti još nesuglasica izmedju Kongresa i demokratskog predsednika Baraka Obame u 2015.

Uprkos godini ogorčenih političkih sporova, postoje izvesne tradicije oko kojih Kongres i Bela kuća još uvek mogu da se slože:

Praznično raspoloženje je dominiralo na godišnjoj ceremonji paljenja svetla na božićnoj jelci. Medjutim, u zgradi Kapitola na drugom kraju Pensilvanija avenije, atmosfera je bila sumorna. Tokom još jedne budžetske bitke u poslednjem trenutku, mnoge demokrate su bile uznemirene zbog dodatnih odredbi republikanaca koje demokrate smatraju uslugama velikim bankama. Lider manjine u Predstavničćkom domu Nensi Pelosi:

„I zato mi se srce cepa. Nikada do sada to nisam rekla u Predstavničkom domu zato što je sa visokog nivoa bilo toliko pritiska da se usvoji ovaj zakonski predlog.“

Imigracija je pitanje koje je razgnevilo brojne republikance, koji su optužili predsednika Obamu da je prevazišao svoja ustavna ovlašćenja donošenjem uredbe kako bi zaštitio od deportacije blizu četiri miliona imigranata bez dokumenata. Evo šta kaže predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner:

„Mi smo takodje jasno stavili do znanja da ćemo odmah pružiti direktan izazov predsednikovim unilateralnim akcijama u vezi sa imigracijom. Možete da očekujete da će izazov predsedniku uključiti i istinsku akciju u vezi sa bezbednošću granica.“

Medjutim, pitanje imigracije dovodi do dubokih podela i medju samim republikancima, kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

„Polovina stranke ili njen značajan deo, želi sveobuhvatno rešenje, razume da ne možemo deportovati milione ljudi, pocepati porodice ili vratiti časovnik unazad. Medjutim, veliki deo republikanske stranke ističe da su ti ljudi ovde ilegalno, da je to sve što treba da znamo i da ih treba naterati da odu.“

Republikanci su izvojevali veliku pobedu na srednjoročnim izborima u novembru, stekavši kontrolu nad Senatom kao i veći broj kongresmena. Medjutim, Rotenberg kaže da nije optimista u pogledu 2015.

„Mada smo imali izbore koji su navodno značili odbacivanje predsednikove politike, mislim da on to tako ne vidi. Iako smo imali izbore koji su doveli do kontrole republikanaca nad Kongresom, nije izvesno da je republikanska stranka ujedinjena.“

Drugi analitičari se ne slažu i tvrde da će republikanci želeti da pokažu rezultate. Vilijam Hauel sa Čikaškog univerziteta:

„Oni moraju da pokažu sposobnost da efikasno rukovode, da ne mogu striktno i jedino da budu snaga opstrukcije u američkoj politici. Moraju da pokažu da su efikasni.“

Stoga bi predsednik i zakonodavci trebalo da uživaju u prazničnom raspoloženju dok traje, pred nove bitke naredne godine.

XS
SM
MD
LG