Linkovi

Ozbiljni ekonomski izazovi 2012.


Ozbiljni ekonomski izazovi 2012.

Kraj ove godine donio je ohrabrujuće vijesti za najveću svjetsku ekonomiju. Građani troše više, poboljšava se situacija na tržištu nekretnina, a poslodavci otpuštaju manje radnika. Neriješena dužnička kriza u Evropi, usporavanje kineske privrede i rezanje troškova u Sjedinjenim Državama predstavljaju međutim ozbiljne izazove za zvaničnike na početku 2012.

Visoka stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama, rast duga i nemogućnost Kongresa da uradi nešto tim povodom bile su glavne vijesti u 2011. Na kraju ove godine, pojavili su se međutim i neki ohrabrujući nagovještaji. Džordž L. Peri je saradnik za ekonomska istraživanja u Institutu Brukings.

"Sektor izvoza bilježio je dobar rast. Zatim građevinarstvo, posebno kada je riječ o izgradnji poslovnih i komercijalnih objekata.”

Stopa nezaposlesnosti je na najmanjem nivou u poslednje više od dvije i po godine, dok povjerenje potrošača raste. Međutim, kraj ove i početak nove godine donosi i ozbiljne prijetnje. Kineska privreda, koja je do sada imala najbržu stopu rasta u svijetu, usporava, dok dužnička kriza u Evropi ne jenjava,

"Puno izvozimo u Evropu i ukoliko bude nove recesije na kontinentu, zaustaviće se pomenuti rast u sektoru izvoza. To će uticati na poslove u Sjedinjenim Državama i približiti zemlju recesiji.”

Rast inflacije i usporavanje proizvodnje u Kini već su smanjili potražnju za pojedinom robom. Peri međutim smatra da je do usporavanja došlo dijelom i zbog napora Pekinga da spriječi pretjerano brzi ekonomski rast. Komentarišući neizvjesnu globalnu ekonomsku situaciju, predsjednik Svjetske banke Robert Zelik pozvao je Evropu i njene najveće trgovinske partnere da djeluju odgovorno.

"Evropa mora da spasi samu sebe. I to je veoma važno. Kada me neko pita šta mogu Sjedinjene Države i Kina da urade, moj odgovor je da je najbolje da srede situaciju u svom dvorišttu, budu izvor domaćeg rasta, a zatim i povjerenja na tržištima.”

Zelik ističe da je ohrabren tekućim reformama u Kini, čiji silj je smanjenje zavisnosti zemlje od izvoza. On je međutim upozorio američke zakonodace da ne smiju više da odlažu rješavanje pitanja sve većeg duga zemlje, koji trenutno iznosi gotovo 15 hiljada milijardi dolara.

"Snižavanje trostrukog A rejtinga Amerike nije trenutno uticalo na finansije, ali bi moglo da bude jedan od onih događaja na koje će se ljudi osvrnuti nakon deset godina i zapitati se – ‘Da li su dobili upozorenje? Da li su obratili pažnju ili su nastavili po starom’?”

Ukoliko lideri nisu spremni da donesu teške odluke potrebne za stabilizaciju globalne ekonomije, Zelik i mnogi vodeći ekonomisti smatraju da bi problemi u Evropi, Sjedinjenim Državama i Kini mogli 2012. da prerastu u “savršenu oluju”, sličnu finansijskoj krizi iz 2008.

XS
SM
MD
LG