Linkovi

Napreduje izgradnja na "nultoj tački"


Devet godina posle terorističkog napada na kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra, još nijedna zgrada nije izgrađena na mestu poznatom kao „nulta tačka“. Problemi koji su postojali između gradskih vlasti i investitora donekle su rešeni tokom proteklih meseci i potencijalni budući zakupci pet nebodera zauzimaju mesta u redu. Sve je vidljiviji napredak na Muzeju i Spomeniku 11. septembra, koji će zauzeti najveći deo lokacije.

Proteklih dana, radnici su počeli da zasađuju prvih 400 belih hrastova na trgu pored takozvane „nulte tačke“, gde je 11. septembra 2001, poginulo gotovo 2800 ljudi. Prostor veličine tri hektara postaće spomenik svima koji su tog dana izgubili život u terorističkim napadima u Njujorku, Pensilvaniji i Vašingtonu. Džo Deniels je predsednik Nacionalnog spomenika i muzeja 11. septembra.

Proteklih godina smo sarađivali sa gradskim vlastima na ovom neverovatno složenom građevinskom pothvatu i zahvalni smo na željama da se ovaj posao završi. Istina je da je proteklih godina u sve ovo uloženo mnogo rada i da ova stabla nisu samo uspomena, nego i predivni podsetnik na taj napredak i posvećenost svih koji su učestvovali u ovom projektu.“

Očekuje se da hrastovi narastu i formiraju prirodnu nadstrešnicu visoku preko 24 metra, koja će praviti hlad posetiocima i pločama sa imenima poginulih. Sa druge strane, vodopadi će se slivati na dva trga i oticati u duboko ukopane bazene na obrisima nekadašnjih kula trgovinskog centra.

Kada vidite kako ovi hrastovi streme prema nebu, podsetiće vas na 11. septembar 2001. To je samo predivan podsetnik da će ovo biti mesto, sveto mesto na koje će ljudi dolaziti i uistinu se zbližavati, tako da smo srećni zbog ovoga što se radi.“

Spomenik treba da bude otvoren iduće godine, ali je otvaranje Muzeja 11. septembra odloženo za 2013. Njujorške vlasti očekuju da spomenik i muzej postanu glavna turistička atrakcija u gradu. Velike kompanije su zainteresovane za iznajmljivanje kancelarijskog prostora u pet novih poslovnih nebodera - koji će se izgraditi na mestu Svetskog trgovinskog centra...posebno u Kuli jedan, koja će biti najviša zgrada u Sjedinjenim Državama. Guverner države Njujork, Dejvid Peterson, nedavno je govorio o napredovanju gradnje.

„Kada se sve završi, to mesto će postati novi dragulj Menhetna i međunarodno finansijsko središte koje će privlačiti putnike iz sveta koji žele da vide kako ljudski duh prevazilazi patnje.“

Ranije nazvana Kulom slobode, Kula jedan Svetskog trgovinskog centra već ima više od 35 spratova i svake nedelje raste za jednu etažu. Očekuje se da među prvim zakupcima budu kineska kompanija „Vantone Industrial“ i izdavačka firma „Conde Nast“. „Banka Amerike“ bi navodno takođe mogla da postane stanar – delimično i zbog toga što se zgrada gradi prema najnovijim ekološkim standardima.


XS
SM
MD
LG