Linkovi

Šampionat u pokeru - američki san


Takmičari na ovogodišnjem šampionatu u pokeru u Las Vegasu

Hiljade igrača iz više od 115 zemalja učestvuju na ovogodišnjem Svetskom šampionatu u pokeru, koji se održava u Las Vegasu. Međutim do prošlog petka, ostalo je svega devet "srećnih finalista“, koji će učestvovati na glavnom događaju u novembru. Svetski šampionat u pokeru ima 40-ogodišnju istoriju, ali je pronalazak televizije i pokera preko interneta, podstakao eksploziju interesovanja za igru, a pojedini tvrde da Svetski šampionat predstavlja novi američki san.

Rajan Velč je pobedio gotovo hiljadu kartaroša da bi dobio zlatnu narukvicu i pola miliona dolara na jednom od 57 nadmetanja na ovogodišnjem Svetskom šampionatu u pokeru. Jednomesečni turnir u Las Vegasu je san mnogih pokeraša, kaže Greg Rejmer.

"To je prava stvar, to je početak svega, sve to cele godine možete da radite loše, ali ako ste dobri na glavnom nadmetanju, sve drugo nema značaja.“

Rejmer je 2004. na glavnom nadmetanju dobio pet miliona dolara. Najveća nagrada ove godine premašuje devet miliona. Toliko je Džo Kejda dobio prošle godine. Imao je 21 godinu i bio najmlađi pobednik Svetskog šampionata svih vremena. Postao je inspiracija za druge.

U igri koja može da traje i 12 sati dnevno, 22-ogodišnji Nik Olivares se nada da takođe ima šansu.

"Definitivno se vidi da mlađa generacija, da mlađi igrači imaju prednost nad starijima i to mi se sviđa“, kaže Olivares.

Poker je sve popularniji na televiziji, a to privlači veći broj ljudi. Obilje sajtova za poker na internetu, takođe povećava popularnost. Direktor turnira, Džek Ifel, kaže da mnogi kartaroši koriste internet da izbruse svoju pokerašku veštinu.

"Mislim da se poker širi kao požar. Očigledno, mogućnost igranja preko interneta, da učite igru sedeći kod kuće, definitivno je, po svemu sudeći, povećala popularnost više nego sve drugo“, objašnjava Ifel.

Organizatori turnira kažu da se poseta prošle godine povećala za 20 odsto. Igra je potpuno otvorena i mogu da učestvuju svi bez razlike.

Fil Helmut je tokom godina pobedio na 11 Svetskih šampionata – više nego iko drugi – ali je ovog puta eliminisan na samom početku.

"Na neki način sam ponosan što je Svetski šampionat dospeo dovde i ponosan na činjenicu da ljudi u stvari pre svega žele da učestvuju, ali sam sa druge strane razočaran što sam ispao prvog dana", kaže poraženi Helmut.

Za pobeđivanje u pokeru su važni veština i sreća. Samo mali deo od stotinu miliona igrača pokera na svetu, živi od igre. Svetski šampionat pruža neslućene mogućnosti, ako se kladite i blefirate do samog kraja i završite sa najviše žetona – obogatićete se i postati zvezda pokera.

XS
SM
MD
LG