Linkovi

Štrajkuju španski vladini službenici


Španski državni službenici počeli su štrajk protestujući zbog smanjenja plata i beneficija u cilju smanjenja ogromnog budžetskog deficita u zemlji.

Sindikati u Španiji tvrde da se većina zaposlenih u javnom sektoru priključila štrajku, dok vladini funkcioneri navode da je u pitanju manjina.

U Nemačkoj, radnički sindikati osudili su mere štednje koje je usvojila vlada, a kojim se budžetski troškovi smanjuju za 11 milijardi evra sledeće i ukupno 80 milijardi evra do kraja 2014. godine.

U međuvremenu, lideri Evropske unije rade na sastavljanju novih mera štednje sa ciljem da se spreči dalje srljanje u dugove poput onih koji su naneli štetu grčkoj ekonomiji.

Predsednik Evropske unije Herman Van Rompuj izjavio je da članice podržavaju ideju sankcija prema zemljama unije koje nagomilavaju veliki dug. Sve članice evro-zone dužne su prema Sporazumu o ekonomskom rastu i stabilnostu da svoj godišnji budžetski deficit drže ispod tri odsto svog bruto nacionalnog proizvoda, a dug ispod 60 odsto bruto nacionalnog proizvoda.

Komesar Evropske unije za ekonomsku i monetarnu politiku Oli Ren rekao je da bi sve države posle 2011. trebalo da budu unutar tih normi.

XS
SM
MD
LG