Linkovi

Obama "optimista" u vezi sa smanjenjem duga


Predsednik Obama govori o smanjenju duga na sastanku sa gradjanima u lokalnom koledžu u Anandejlu, u Virdžiniji, 19. aprila 2011.
Predsednik Obama govori o smanjenju duga na sastanku sa gradjanima u lokalnom koledžu u Anandejlu, u Virdžiniji, 19. aprila 2011.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da je „optimista“ i da se nada da će američki politički lideri moći da se dogovore o smanjenju nacionalnog duga od 14 hiljada milijardi dolara za četiri hiljade milijardi u narednih desetak godina.

Obama je danas rekao da zemlja treba da prilagodi plan troškova za naredne godine tako da on bude „pošten sa ravnomerno raspodeljenim žrtvama“, uključujući i viši porez za bogate Amerikance.

Njegovo ponovno zalaganje za povećanje poreza je u suprotnosti sa predlogom opozicionih republikanaca, ali je predsednik izrazio nadu da će „dve strane moći da se dogovore“. Na otvorenom sastanku sa studentima koledža u blizini Vašingtona, predsednik je ipak priznao da pregovori o dugoročnom smanjivanju sve većeg nacionalnog duga „neće biti laki“.

Nešto ranije, američki sekretar za finansije Timoti Gajtner izjavio je da postoji 'opšti konsenzus' izmedju Bele kuće i najistaknutijih članova Kongresa da se dug zemlje u visini od 14 biliona dolara smanji za 4 biliona tokom narednih 10 do 12 godina.

Gajtner je izjavio za TV mrežu CNBC da će za demokratske i republikanske lidere biti veoma teško da se slože oko toga kako smanjiti dugoročni dug 'ali da se rešenje može naći.'

Gajtner je dodao 'da su šanse danas bolje ' nego što su bile već duže vreme da se postave 'uverljivi ciljevi' za smanjenje duga. Gajtner je takodje istakao da je neophodno da dug počne da se smanjuje kako bi se popravili dugoročni izgledi za ekonomski rast.

Gajtner je rekao da se ne slaže sa jučerašnjim snižavanjem ekonomskih izgleda SAD sa „stabilnih“ na „negativne“ koje je iznela kompanija za praćenje finansijskog stanja Standard i Pur. On je rekao da su Sjedinjene Države zemlja mladja od drugih zemalja koje imaju trostruki A rejting i da je njihova predanost raznim socijalnim programima manja nego u drugim zemljama koje imaju vrhunski rejting.

Medjutim, Gajtner je upozorio da Sjedinjene Države moraju da preduzmu mere za smanjenju duga, istakavši da bi dalje pozajmljivanje 40 centi za svaki dolar koji se potroši 'u potpunosti neodrživo.'

Republikanci u Kongresu i Bela kuća, na čelu sa demokratskim predsednikom Barakom Obamom, predložili su međusobno suprotne planove za smanjenje duga.

Republikanci u Predstavničkom domu usvojili su dalekosežni plan troškova za 2012. godinu kojim bi troškovi tokom naredne decenije bili smanjeni za 6 biliona, delimično revizijom i smanjenjem vladinih troškova vezanih za zdravstveno ostiguranje starijih i siromašnih građana. Obama je predložio mešavinu smanjenja troškova i povećanja poreskih stopa za bogate Amerikance.

XS
SM
MD
LG