Linkovi

MMF predviđa rast svetske privrede

  • Vesti Amerike

MMF

Medjunarodni monetarni fond saopštio je da se svetska privreda oporavlja brže od očekivanog, ali da se takodje suočava sa mogućim usporenjem zbog dužničke krize u evropskim državama.

U najnovijoj Svetskoj ekonomskoj proceni objavljenoj danas, ta zajmodavna institucija sa sedištem u Vašingtonu predivdja da će svetska privreda ove godine porasti za 4,6 odsto, što je više od prethodne prognoze od 4,2 odsto, objavljene u aprilu.

Medjutim, MMF saopštava da su rizici po svetski ekonomski oporavak „naglo porasli“ kao rezultat dužničkih problema zemalja eurozone. MMF apeluje na te zemlje da sprovedu finansijske reforme u cilju ponovnog uspostavljanja poverenja u njihove bankarske sisteme.

MMF je takođe poboljšao predvidjanja o američkom ekonomskom oporavku za 2010. godinu na 3,3 odsto, dok je ranija procena bila 2,7 odsto.
MMF kaže da je američki oporavak sve snažniji i da je jači od predvidjenog zbog, kako se navodi, moćnog i efikasnog reagovanja američke vlade. Medjutim, takodje se navodi da bi Obamina administracija morala da učini više na smanjenju američkog državnog duga na podnošljivi nivo.

XS
SM
MD
LG