Linkovi

Američki kandidat za šefa Svetske banke


Predsednik Barak Obama nominovao je Džima Jong Kima, Amerikanca južnokorejskog porekla za predsednika Svetske banke.
Predsednik Barak Obama nominovao je Džima Jong Kima, Amerikanca južnokorejskog porekla za predsednika Svetske banke.

Predsednik Barak Obama nominovao je Džima Jong Kima, Amerikanca južnokorejskog porekla, trenutno predsednika uglednog Dartmut koledža u Nju Hempširu, za predsednika Svetske banke.

52-dvogodišnji Kim je iznenadjujući izbor za najviše mesto u ovoj medjunarodnoj finansijskoj instituciji, ali je predsednik Obama izjavio da Kim poseduje najviše kvalifikacije, da predstavlja raznolikost američkog društva, kao i da poseduje svetsko iskustvo u oblasti zdravstvene zaštite.

Obama je naveo da je Kim radio u Aziji, Africi, Sevenoj i Južnoj Americi, gde je proveo deo svoje karijere u gradovima kao i u ruralnim oblastima, kao i da njegova lična životna priča govori o tome da svako može da uspe ako vredno radi i brine o drugima.

Ako bude potvrdjen od strane upravnog odbora Svetske Banke, Kim će zameniti Roberta Zelika na tom mestu 1. juna. Američki državljani su po tradiciji na čelu Svetske Banke ali bi ovog puta američki kandidat mogao da bude suočen sa značajnim izazovom. Zemlje u razvoju saopštile su da su zainteresovane da popune tu poziciju kandidatom koji nije Amerikanac. Na čelu svetske banke najčešće su bili biznismeni ili bankari, ali je predsednik Obama ukazao da Kim, kao lekar i antropolog, ima kvaligfikacije da predvodi borbu Svetske banke protiv siromaštva i bolesti.

XS
SM
MD
LG