Linkovi

Opklade ko će biti šef Svetske Banke


Sedište Svetske Banke u Vašingtonu.

Zvaničnici u vladi, ekonomisti i stručnjaci za razvoj raspravljaju o tome ko bi trebalo da bude sledeći predsednik Svetske banke. Jedni smatraju da je vreme da se prekine sa praksom da Amerikanac bude na čelu vodeće globalne organizacije za pomoć zemljama u razvoju. S druge strane, neki su toliko sigurni da će Sjedinjene Države zadržati dominaciju u Svetskoj banci, da bukvalno počinju da se klade na to.

“Paddy Power” je irski vebsajt preko kojeg možete da uložite opkladu na to ko će da bude novi predsednik Svetske banke.

Na samom početku, najviše glasova prikupio je ekonomista sa Harvarda i bivši predsednički savetnik Leri Samers, koji često brani politiku Obamine administracije u vezi sa velikim investicionim bankama.

Morate da mislite na to kakve bi posledice prekid ugovora imao na celokupan pravni sistem”.

Američki zvaničnici tvrde da će ponuditi “jakog kandidata”.

Što se tiče drugih eventualnih kandidata, američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da ne želi tu poziciju.

Nešto manje šanse ima Kemal Dervis, bivši turski ministar finansija, koji je bio na čelu odeljenja za razvoj Ujedinjenih nacija i jedan od ključnih savetnika Svetske banke, zadužen za zemlje u razvoju.

Optimista sam u pogledu budućnosti Afrike. Svake godine sam sve veći optimista”.

Još jedan veteran Svetske banke jeste ministarka finansija i bivša ministarka spoljnih poslova Nigerije, Ngozi Okondžo-Iveala.

Ako ne preduzmemo nešto, više od 100 miliona ljudi će biti gurnuti nazad u siromaštvo”.

Program za izračunjavanje verovatnoće na sajtu “Paddy Power” uspešno je predvideo da će Kristin Lagard iz Francuske biti postavljena na čelo Međunarodnog monetarnog fonda, i time nastaviti dugogodišnju tradiciju da Evropljani budu na čelu MMF-a.

Bivši zvaničnik Svetske banke, Uri Daduš, ekonomista u Karnegijevoj zadužbini, smatra da bi zemljama u razvoju, u kojima vlada velika ekspanzija, trebalo dati pravo glasa.

Vreme je da predsednik Svetske banke bude izabran isključivo na osnovu svojih sposobnosti za obavljanje tog važnog posla”.

Guverner Banke Meksika, Agustin Karstens vodio je intenzivnu kampanju za predsednika MMF-a, koju je na kraju izgubio.

Stručnjak za međunarodnu trgovinu i ekonomiju Klod Barfild iz američkog Enterprajz instituta, to objašnjava time što zemlje u razvoju nisu uspele da se ujedine i podrže zajedničkog kandidata.

Postojalo je podeljeno mišljenje među zemljama u razvoju i iz nekog razloga Kina ga nije podržala. Teško je predvideti da li bi to ponovo uradili i danas”.

Za poziciju novog predsednika Svetske banke, koji će zameniti aktuelnog Roberta Zelika, zainteresovani mogu da se prijave do 23. marta. U opisu posla, između ostalog, piše da se traži osoba sa istaknutim rukovodstvenim i diplomatskim sposobnostima, iskustvom u vođenju velike organizacije i razumevanjem multilateralne saradnje.

XS
SM
MD
LG