Linkovi

Žene sve češće obavljaju "muške" poslove


Vlasnica prodavnica, Đina Šefer sa zaposlenim Brajanom Kolom.

Jedna Amerikanka, vlasnica nekoliko prodavnica alata, uspešno vodi posao kojim se tradicionalno bave muškarci.

Sve veći broj Amerikanki počinje da se bavi poslovima koji su do nedavno bili rezervisani samo za jači pol. Jedna Amerikanka je tako vlasnica lanca radnji sa zanatskim alatkama.

Đina Šifer nije ni sanjala da će se baviti prodajom alata.

"Moj suprug je kupio stan, koji je iziskivao određene popravke, ali u blizini nije postojala nikakva radnja sa alatom. Pošto sam bila na putu da izgubim posao tehničara, rešila sam da okušam sreću i otvorim radnju", kaže Šefer, vlasnica lanca radnji "Ace Hardware".

To se događalo 2003. Đina danas poseduje devet prodavnica alata u Vašingtonu i okolini, a dnevno opslužuje oko 1200 mušterija.

"Smešno nam je kad se setimo kako bi mušterija ušla u radnju i pitala da li imamo nekog muškarca da pomogne. Na primer, gde je vodoinstalater ili gde je muški gazda?”, priseća se Šefer.

Vremenom, ljudi su se međutim navikli da vide ženu.

"Danas su nam mušterije i žene i muškarci, koji nisu nikada vršili opravke po kući. Uglavnom traže savet šta da rade. Uopšte nije važno da li ste muško ili žensko, ako umete da im pomognete dobrim savetom", smatra Šefer.

Đina Šefer kaže da formula njenog uspeha leži u nekoliko stvari. Pre svega, radnje su franšiza proverene američke multinacionalne korporacije “Ace Hardware” sa 90-godišnjim iskustvom.

"Korporacija nam obezbeđuje mogućnost nabavke i prodaje robe i pruža nam niz servisa vezanih za konstrukciju radnje, obuku u prodaji alata, planiranje i finansiranje poslova", objašnjava ona.

Zahvaljujući svemu tome, Šeferu svojoj radnji, pored alatki, prodaje najrazličitije stvari - od sijalica do boja I to po veoma povoljnim cenama.

Ona takođe ističe doprinos svojih radnika, koji dobro zarađuju i uživaju zdrastvene i druge beneficije.

“Volim svoj posao. Poštuju nas, u uvek nam izlaze u susret. Tretiraju nas kao sebi ravnima a ne samo kao zaposlenee. Osećam se korisnom", kaže Kristina Maja, radnica u prodavnici.

Zadovoljni radnici čine i mušterije zadovoljnim.

Kris Bolanos, MUŠTERIJA

"Dolazim najviše zbog odnosa prema mušteriji. Robu možete da nabavite i na drugim mestima, ali dobra usluga nema cenu", kaže kupac, Kris Bolanos.

Đina Šefer se nada da će nastaviti da otvara nove radnje jer je potražnja sve veća.

XS
SM
MD
LG