Linkovi

Vikiliks ponovo napada


Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je objavljivanjem poverljivih dokumenata američke vojske želeo da ispravi napad na istinu koji se dogodio u Iraku, 23. oktobar 2010.
Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je objavljivanjem poverljivih dokumenata američke vojske želeo da ispravi napad na istinu koji se dogodio u Iraku, 23. oktobar 2010.

Na vebsajtu Vikiliks juče je objavljeno oko 400.000 tajnih dokumenata američke vojske o ratu u Iraku, koji otkrivaju nove podatke o smrti civila, zlostavljanju zatvorenika i umešanosti Irana.

Prema podacima iz poverljivih dokumenata, od marta 2003. do kraja prošle godine u sukobima je poginulo više od 100.000 ljudi, od kojih su 66.000 bili civili, ubijeni mahom u sukobima iračkih verskih grupa. Grupa pod nazivom "Prebrojavanje tela Iračana“ sa sedištem u Londonu, koja prati medijska izveštavanja o broju civilnih žrtava, navodi da je u dokumentima otkriveno dodatnih 15.000 ubistava civila, koja ranije nigde nisu objavljena.

Među objavljenim dokumentima nalaze se i integralne verzije izveštaja sa ratišta o slučajevima kada je američka vojska ubila civile na kontrolnim punktovima ili otvorila vatru na pobunjenike, koji su pokušavali da se predaju. Kako navodi dnevni list "Njujork tajms“, inače jedan od četiri medija, kojima su tajna dokumenta poslata pre objavljivanja na Vikiliksu, američki vojnici su jednom prilikom ubili svog prevodioca, pošto su ga zamenili za pobunjenika.

U elektronskoj poruci novinarima u petak, portparol Pentagona Džef Morel nazvao je dokumenta samo "delićima događaja“, koji "ne prikazuju potpunu sliku“. Američka vojska oštro je osudila Vikiliks zbog objavljivanja poverljivih dokumenata, navodeći da bi to moglo da ugrozi živote američkih vojnika i njihovih iračkih saveznika.

Morel je upozorio da će kao i u slučaju prethodnih curenja tajnih dokumenata, neprijatelji Sjedinjenih Država i ovog puta pažljivo proučavati objavljena dokumenta kako bi bolje razumeli vojna dejstva i procedure.

Džulijan Asanž, osnivač vebsajta Vikiliks branio je danas u Londonu svoju odluku da objavi dokumenta rekavši na konferenciji za novinare da je pokušao da ispravi "napad na istinu“ koji se dogodio tokom rata. On je dodao i da se u dokumentima ne navode ni imena niti bilo koji podaci koji bi mogli da ugroze bilo koju grupu ili pojedinca.

Nova dokumenta otkrivaju i slučajeve u kojima su iračka policija i vojska zlostavljali iračke zarobljenike, kao i to da iako su informisali iračku vladu o postojećem problemu, američke vojne snage nisu preduzele ništa da spreče mučenja. Tu su i izveštaji koji ukazuju na iransku ulogu u ratu i Iraku, konkretno slučajevi u kojima su zarobljenici priznali da su dobijali pomoć od Irana.

Vikiliks je pre nekoliko meseci objavio 77.000 poverljivih dokumenata o ratu u Avganistanu. Asanž nije želeo da otkrije kako je došao do tajnih dokumenata, ali postoje indikacije da je analitičar vojne obaveštajne službe, Bredli Mening, odgovoran za curenje dokumenata. On se trenutno nalazi u vojnom pritvoru, a uhapšen je ranije ove godine, zbog navodnog objavljivanja snimka napada helikopterom 2007. godine u kojem su poginula dva Iračanina, koja su radila za agenciju Rojters.

U međuvremenu, irački premijer Nuri al Maliki izjavio je povodom objavljivanja poverljivih dokumenata da je to pokušaj sabotaže predstojećih ponovnih izbora u Iraku. Maliki se od marta, kada su održani izbori na kojima niko nije osvojio ubedljivu većinu, bori da održi političku vlast.

XS
SM
MD
LG