Linkovi

Vikiliks: BP sakrio raniju eksploziju


Bušotina kompanije Britiš Petroleum u Meksičkom zalivu

U američkim diplomatskim depešama otkrivenim na Vikiliksu navodi se da je naftna kompanija Britiš Petroleum imala eksploziju na jednom postrojenju, u naftom bogatom Azerbejdžanu, 18 meseci pre slične katastrofe u Meksičkom zalivu, ali da je sakrila informacije o tome.

U tajnim telegramima objavljenim u britanskom dnevniku "Gardijan" otkriva se da je neposredno posle curenja gasa na azerbejdžanskom nalazištu Širag-Guneši, BP “izuzetno ograničio davanje informacija“ o tom problemu, kako javnosti tako i svojim partnerima.

U drugom telegramu navodi se kako je BP smatrao da je za curenje gasa bio odgovoran loš kvalitet cementa – što je problem sličan onome koji je, kako kompanija smatra, bar delimično odgovoran za katastrofu u Meksičkom zalivu, u kojoj je poginulo 11 ljudi i koja je uzrokovala najveće izlivanje nafte u istoriji.

U najnovijim telegramima objavljenim na Vikiliksu takodje se otkriva da je američki gigant "Ševron" možda pregovarao sa vladom Irana o razvoju preko-graničnog naftnog polja sa Irakom.

"Ševron" tvrdi da ne bi učinio ništa što bi prekršilo američki zakon.

XS
SM
MD
LG