Linkovi

Sve više servera blokira Vikiliks


Sve više servera blokira Vikiliks

Služba za plaćanje preko intenerneta "PayPal" sa sedištem u Sjedinjenim Državama saopštila je da je "trajno zabranila" nalog vebsajta Vikiliks, zato što je prekršio pravila korišćenja usluga te službe. "PayPal" tvrdi da pravila zabranjuju korišćenje usluga za ohrabrivanje, promociju ili davanje instrukcija drugima da učestvuju u nelegalnim delatnostima.

"PayPal" je bio jedan od načina na koji je Vikiliks prikupljao novac, a pored te kompanije, odluku da prekinu poslovanje sa Vikiliksom doneli su EveryDNS.net and Amazon.com, navodeći postojane sajber napade čiji je cilj bio da se spreči pristup vebsajtu.

Vikiliks se sada nalazi na serverima dve evropske firme, ali i one su pod sve većim pritiskom. Ministar industrije u Francuskoj Erik Beson juče je rekao da je neprihvatljivo da francuske firme na svojim serverima drže vebsajtove koji otkrivaju diplomatske tajne i dovode ljude u opasnost.

Gilani: Nije tačno da Karzai ima slabu političku moć

Istovremeno, u Kabulu, pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani odbacio je navode iz nedavno objavljenih tajnih američkih diplomatskih depeša u kojima se tvrdi da avganistanski predsednik Hamid Karzai ima slabu političku moć.

Govoreći pred novinarima zajedno sa predsednikom Karazaijem, Gilani je rekao da su tvrdnje da Karzai nema kontrolu nad spovođenjem zakona verovatno samo viđenja nižih američkih zvaničnika i da ih ne bi trebalo shvatati ozbiljno, dodajući da Vikiliksu ne bi trebalo verovati.

Karzai je u međuvremenu branio ministra finansija u svom kabinetu Omara Zakhilvala, koga u jednoj od poruka navode kao čoveka koji je avganistanskog predsednika i nazvao "slabićem". Zakhilval je danas insistirao da nikada tako nešto nije rekao.

XS
SM
MD
LG