Linkovi

Vikiliks objavio nova tajna dokumenta


Vikiliks stranica
Vikiliks stranica

Više od 250 hiljada tajnih diplomatskih depeša poslatih iz američkih ambasada širom sveta u Vašington objavljeno je na internetu, uprkos protivljenju američkih vlasti. Uoči objavljivanja američki Državni sekretarijat je upozorio da bi ta akcija mogla da ugrozi ljudske živote. Međutim internet sajt Vikiliks objavio je dokumenta, zajedno sa nekoliko velikih međunarodnih listova.

Prema dnevniku Njujork tajms i nekoliko evropskih listova, za objavljena dokumenta se kaže da se kreću od činjenica neprijatnih za objavljivanje do veoma štetnih otkrića, koja bi mogla znatno da poremete američke odnose sa nekoliko zemalja.

Prema pomenutim listovima, među najupečatljivije svrstavaju se depeše u kojima se kaže da su Saudijska Arabija i druge arapske zemlje vršile pritisak na američku administraciju da napadne Iran kako bi bio sprečen da razvije nuklearno oružje. Prema jednoj poruci iz aprila 2008. saudijski kralj Abdula pozvao je Sjedinjene Države da "odseku glavu zmiji".

Prema drugim dokumentima Sjedinjene Države veruju da finansijeri iz Saudijske Arabije najviše pomažu terorističke grupe kao što je Al-Kaida. Američki saveznik Katar optužuje se da ne čini dovoljno za onemogućavanje terorističkih grupa.

Takođe se tvrdi da je Iran dobio savremene rakete od Severne Koreje, sposobne da dosegnu do Zapadne Evrope i da ih koristi za izgradnju još snažnijeg oružja.

Međunarodni listovi prenose da je više od 4 hiljade dokumenata obeleženo oznakom "nije za strance". Među njima su i depeše u kojima se kaže da oružane snage Sjedinjenih Država sprovode vazdušne napade na ciljeve Al-kaide u Jemenu. Jemenska vlada je tvrdila da akcije protiv Al-Kaide sprovode isključivo jemenske oružane snage.

Agenti kineske vlade optužuju se za lansiranje internet napada upravljenih protiv Sjedinjenih Država.

Objavljena dokumenta navodno pokazuju da je američka državna sekretarka Hilari Klinton pozivala diplomate da špijuniraju druge zemlje u Ujedinjenim nacijama, razvodnjavajući time granicu između diplomatije i špijunaže.

Među podacima neprijatnim za objavljivanje, kažu pomenuti listovi, nalaze se analize ličnosti pojedinih svetskih lidera. Bivši ruski predsednik Vladimir Putin navodno je nazvan "predvodnik čopora," a avganistanski predsednik je opisan kao osoba pod snažnim uticajem paranoje. U jednoj od depeša navodno piše da se kraj libijskog lidera Moamara Gadafija uvek nalazi "izazovna ukrajinska bolničarka". Navodno je objavljena i depeša u kojoj se neimenovani član britanske kraljevske porodice optužuje za, kako je rečeno, "neprimereno ponašanje".

Pentagon je odbio da komentariše sadržaj pomenutih dokumenata, ali je osudio njihovo objavljivanje kao bezobzirno, upozoravajući da će to ugroziti bezbednost "bezbrojnih nevinih pojedinaca", "tekućih vojnih operacija" i "saradnju između zemalja".

Govoreći u jednoj jučerašnjoj emisiji američke televizijske mreže Foks njuz, demokratska senatorka Kler Mekeskil založila se za sudsku akciju protiv sajta Vikiliks.

XS
SM
MD
LG