Linkovi

Britanija obećala zaštitu SAD


Dnevni listovi u Britaniji na nalsovnoj strani doneli vesti sa Vikiliksa

Tajni dokumenti objavljeni na internet sajtu Vikiliks ukazuju da je prethodna britanska vlada pružila tajna uveravanja Vašingtonu da će 'štititi američke interese' tokom specijalne istrage o iračkom ratu.

U američkim diplomatskim telegramima od septembra 2009. navodi se da je funkcioner britanskog ministarsva odbrane, Džon Dej, „obećao da će Velika Britanija uvesti mere za zaštitu“ američkih interesa tokom te istrage.

Britanski premijer Gordon Braun je jula 2009. pokrenuo takozvanu Čilkotovu istragu sa ciljem da se utvrdi redosled i način donošenja odluka pred konflikt u Iraku.

Predsedavajući istražne komisije, ser Džon Čilkot, rekao je na početku istrage da će neke sednice biti zatvorene za javnost kako bi se zaštitili nacionalni bezbednosni interesi.
Dva meseca nakon slanja pomenutog telegrama, uvedene su dodatne restrikcije na objavljivanje rezultata rada te istražne komisije, zbog kako je navedeno, trgovinskih i ekonomskih interesa.

Kritičari rata u Iraku su to snažno osudili. Odluka Britanije da pošalje trupe u Irak izazvala je proteste širom te zemlje.

XS
SM
MD
LG