Linkovi

Asanž izašao iz zatvora


Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, po izlasku iz zatvora u Londonu

Osnivač Vikiliksa Džulian Asanž oslobođen je danas pošto mu je sud u Londonu odobrio izlazak iz zatvora uz kauciju.

Britanski Visoki sud odbacio je žalbu povodom kaucije, koju su podneli tužioci iz Švedske, gde je Asanž tražen zbog sumnje u vezi sa dva slučaja silovanja.

U kratkom saopštenju datom po izlasku iz zatvora Asanž je rekao da će nastaviti svoj rad i da će dokazati svoju nevinost u slučaju za koji je osumnjičen.

Sudija Dankan Ousli pristao je da pusti Asanža na slobodu pod vrlo strogim uslovima, koji obuhvataju kauciju u vrednosti od 315 hiljada dolara, uz dve dodatne kaucije u ukupnoj vrednosti od 62.500 dolara. Asanž takodje mora da nosi elektronsku narukvicu, svakodnevno se javlja policiji i boravi u kući jednog od pristalica Vikiliksa, bivšeg oficira britanske armije Vona Smita.

Šef kancelarije javnog tužioca u Švedskoj, Nils Reke, izjavio je za BBC da nema reakciju na odluku britanskog suda i da se Švedska ne meša u pravosudnu proceduru.

Asanž je bio u zatvoru Vendsvort u Londonu od 7. decembra, kada se predao vlastima.

Jedan od njegovih advokata, Mark Stivens, danas je u sudnici izjavio da su novac za kauciji prikupili sledbenici Vikiliksa i da su ta sredstva, kako izgleda, u "bankovnom sistemu.“

Stivens se žalio na uslove u kojima je Asanž držan, opisavši ih kao zastarele. U medijskim izveštajima navedeno je da je Asanž bio u samici.

XS
SM
MD
LG