Linkovi

Pokrenuta istraga o aferi "Vikiliks"


U dokumentima nema ničega što javnost već ne zna, poručio je američki predsednik Barak Obama povodom najnovije afere objavljivanja hiljada stranica tajnih vojnih dokumenata o ratu u Avganistanu na vebsajtu "Vikiliks“. Ipak, američka vlada pokrenula je istragu o tome kako su dokumenta dospela u ruke vlasnika "Vikiliksa“.

Predsednik Obama kaže da je objavljivanje osetljivih vojnih podataka zabrinjavajuće, ali da u tim spisima ne mogu da se pronadju informacije o kojima nije bilo reči u njegovoj novoj ratnoj strategiji koja je stupila na snagu prošle godine.

"Zaista, govori se o istim problemima koji su me naveli da prošle jeseni napravim potpunu reviziju vojne strategije“, izjavio je Obama.

Američki predsednik objašnjava da su prema novoj stategiji, Sjedinjene Države još posvećenije rešenju problema u Avganistanu kao i da se insistira na većoj odgovornosti te zemlje i njenog suseda, Pakistana. Obama je to izjavio u utorak, posle sastanka sa liderima Predstavničkog doma, koji je kasno sinoć odobrio hitnu zakonsku meru za izdvajanje dodatne 33 milijarde dolara za američke trupe u Avganistanu.

U medjuvremenu, i načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, u Bagdadu je osudio objavljivanje dokumenata.

“Zaprepašćen sam tim objavljivanjem, osudjujem ga i verujem da bi zbog njega životi Amerikanaca mogli da budu dovedeni u opasnost", rekao je admiral Malen.

Izmedju ostalog, u dokumentima se tvrdi da pojedini pripadnici pakistanske obaveštajne službe pomažu pobunjeničkim grupama u Avganistanu. Senator Džon Keri ne pridaje preveliki značaj tim tvrdnjama.

“To nisu nove optužbe i želim da to svi shvate. Mi se borimo sa tim optužbama i postižemo napredak u tome”, poručio je Džon Keri, demokratski senator iz Masačusetsa.

Bivši šef pakistanske obaveštajne službe, general Hamid Gul odbacio je tvrdnje o saradnji pakistanskih obaveštajaca i pobunjenika, pripadnika Talibana.

“Sve su to izmišljotine, u tome nema istine, sve te tvrdnje protiv mene. To samo pokazuje da je američka obaveštajna služba omanula, a uz nju ko zna ko još, mada prema mom mišljenju, najviše avganistanski obaveštajci”, kaže general Gul.

Za to vreme, američki general koji je zadužen za nadgledanje dva rata - u Iraku i u Avganistanu, Džejms Matis, u svedočenju pred senatskim odborom je rekao da je “curenje” dokumenata “veoma neodgovorno”. On je rekao i da je podrška koju američkim komandantima pruža pakistanska vojska, na najvišem nivou u proteklih najmanje 10 godina, dodajući da tvrdnje o pakistanskoj saradnji sa pobunjenicima nisu iznenadjujuće.

“Mislim da je teško odjednom krenuti ispočetka, ali je jasno da ofanziva protiv mnogih sa kojima su ranije navodno saradjivali, pokazuje da sa većinom višu nisu prijatelj”, smatra Matis.

Što se tiče istrage toga ko je dostavio poverljiva dokumenta vlasniku sajta “Vikiliks”, jedan američki zvaničnik je rekao da bi utvrdjivanje posledica objavljivanja dokumenata po život američkih vojnika i koalicionih partnera, moglo da potraje “danima, ako ne i nedeljama”.

XS
SM
MD
LG