Linkovi

Gibs: Objavljivanje dokumenata neodgovorno


Gibs: Objavljivanje dokumenata neodgovorno

Administracija predsednika Obame nastoji da smiri situaciju posle objavljivanja tajnih vojnih dokumenata koji - kako se ocenjuje u javnosti - pokazuju pravu - tmurnu sliku američkog ratnog angažovanja u Avganistanu i bude sumnje u ključnog saveznika, Pakistan. Portparol Bele kuće je, poput vlade Britanije i Pakistana, osudio objavljivanje poverljivih dokumenata i nazvao ga "neodgovornim“.

Obuhvatajući poslednjih 6 godina rata u Avganistanu, dokumenti na oko 90 hiljada stranica objavljeni su na vebsajtu "Vikiliks“, koji sebe naziva "uzbunjivačem“.

U dokumentima se nalaze zaprepašćujući podaci - od onih o neprijateljskim napadima do navodnih tajnih sporazuma izmedju pakistanske obaveštajne službe i avganistanskih pobunjenika.

“Najzanimljivije otkriće ovde je još više detalja o saučesništvu, bar kako izgleda - saučesništvu, pakistanskih špijuna sa militantnim grupama, uključujući avganistanske Talibane u koordinaciji napada unutar Avganistana protiv američkih i koalicionih snaga”, kaže novinar Erik Šmit, koji je bio u ekipi koja je proveravala dokumenta pre objavljivanja u dnevnom listu "Njujork tajms“.

Jedan analitičar je procurela dokumenta opisao kao “izveštaje sa terena” – sirove, dnevne, neproverene procene prikupljene od vojnika i komandanata koji su stacionirani u Avganistanu.

Osnivač vebsajta “Vikiliks”, Džulijan Asanž branio se rekavši da neki od dokumenata pružaju dokaze o mogućim ratnim zločinima.

“Većina smrtnih slučajeva u ovom ratu su rezultat svakodnevne okrutnosti rata, a ne učestalih pojava. Ipak, u izveštajima se navodi ogroman broj poginulih”, navodi Asanž.

Iz Bele kuće nisu dovodili u pitanje verodostojnost informacija, ali je predstavnik za medije Obamine administracije, Robert Gibs osudio objavljivanje dokumenata kao “neodgovorno” rekavši da je time ugrožena bezbednost koalicionih trupa.

“Nema sumnje da je ovo zabrinjavajući element u operacionoj bezbednosti. Kao što smo već rekli, ovo predstavlja pravu opasnost i potencijalnu opasnost za sve one koji vredno rade da bi nas zaštitili”, izjavio je Gibs.

Avganistanski predsednik, Hamid Karzai je bio “šokiran” vešću o objavljivanju tajnih američkih dokumenata, medjutim njegov portparol, Vahid Omer kaže da spisi nisu otkrili ništa novo.

“Predsednikova prva reakcija je bila da to nije ništa novo. Većina informacija je ono o čemu se ranije uvek razgovaralo i na šta smo uvek upozoravali naše strane partnere. Ovo će samo još više da podigne svest”, saopštio je Omer.

Nasilje u Avganistanu je na najvišem nivou od početka rata s obzirom da su hiljade dodatnih američkih vojnika angažovane u operaciji isterivanja pobunjenika iz tradicionalnih uporišta na jugu zemlje. Brejn Katulis iz Centra za američki razvoj kaže da su dokumenta “procurila” u nezgodnom momentu.

“Ovo otvara dodatna pitanja o tome šta mi zapravo pokušavamo tamo da postignemo. Ozbilljno se dovodi u pitanje i da li imamo kapacitet da to uradimo kao i naše savezništvo sa Pakistanom, tačnije da li je Pakistan na našoj strani”, zapitao se Katulis.

Predstavnici pakistanske vlade odbacuju optužbe da saradjuju sa avganistanskim pobunjenicima tvrdeći da vojni dokumenti ne opisuju “trenutnu realnost”.

Do jednog od najvećih neovlašćenih objavljivanja tajnih vojnih dokumenata u američkoj istoriji dolazi u momentu kada je američka javnost sve više razočarana realnim podacima o ljudskim i novčanim gubicima devetogodišnjeg rata u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG