Linkovi

Sajber rat se nastavlja


Borci za prava Vikiliksa protestuju zbog hapšenja Džulijana Asanža ispred vestminsterskog suda u Londonu
Borci za prava Vikiliksa protestuju zbog hapšenja Džulijana Asanža ispred vestminsterskog suda u Londonu

Sajber aktivisti za slobodu interneta i dalje pružaju podršku osnivaču vebsajta Vikiliks, Džulijanu Asanžu i nastavljaju napade na sisteme koji pružaju finansijske i internet usluge - koji su prekinuli saradnju sa Vikiliksom. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Nevi Pilej izrazila je zabrinutost zbog sve većeg pritiska na te kompanije da prestanu da prihvataju donacije za Vikiliks jer, kako je rekla, ti potezi bi mogli da budu interpretirani kao pokušaj da se cenzuriše objavljivanje informacija i kršenje prava Vikiliksa na slobodu izražavanja.

Anonimni hakeri, koje sebe nazivaju „haktivistima“ odlučni su u nameri da nastave sajber rat, koji su nazvali Operacija odmazda, kao znak podrške Dužlijanu Asanžu. Neprijatelji su u ovom slučaju veliki finansijski i internet sistemi koji su prekinuli saradnju sa Vikiliksom, koji je na svom sajtu objavljuje poverljive američke diplomatske depeše, a grupa je koristila taktiku zagušivanja servera ogromnim brojem zahteva za otvaranje stranice.

"Time uzvraćaju udarac i šalju poruku - hej, ne možete da nam mažete oči“, kaže Noa Šektmen iz magazina "Vajrd" (Wired).

Na meti hakera su se pored popularnih vebsajtova Amazon, Pejpala (PayPal) i EveryDNS i najvećih provajdera kreditnih kartica, Masterkarda i Vize, međutim našli i švedski advokat Klas Bergstrom, koji zastupa dve žene koje optužuju Asanža za seksualno zlostavljanje, zatim švajcarska banka Postfajnans, ali i političari među kojima je i Sara Pejlin, koja je javno napala Vikiliks nazivajući ga "otpadom za dokumenta“.

Pejlin je u imejl poruci TV mreži Ej-bi-si napisala da je grupa koja je pokrenula Operaciju odmazda došla u posed njene kreditne kartice i napala njen vebsajt. "Nije čudo što svi ćute o Asanžovim glupostima“, napisala je Pejlin, „jer vam se ovo dogodi ako se pridržavate svog prava na slobodu govora i podignete svoj glas protiv bolesnih, protivameričkih špijunskih pokušaja.“

“Napadaju ih ljudi koji sebe smatraju aktivistima i koji hoće svima da stave do znanja da se oni zalažu ta slobodu protoka informacija koju omogućava Vikiliks”, objašnjava Aleksis Mifsad, direktor "Iksarisa" (IXARIS).

Asanž je i dalje u pritvoru u britanskoj prestonici, dok se njegov advokat bori protiv njegovog izručenja Švedskoj.

Na Vikiliksu se za to vreme i dalje pojavljuju nova poverljiva dokumenta.

“Ni na koji način nas nisu omeli”, poručuje portparol Vikiliksa, Kristin Hrefnson.

Kompanije koje obrađuju donacije za Vikiliks, izjavile su da će da podnesu tužbe protiv Vize i Masterkarda zbog prekida poslovne saradnje – navodeći da su optužbe da je vebsajt počinio krivično delo “apsurdne”.

XS
SM
MD
LG