Linkovi

Uskršnja manifestacija u Beloj kući


Američki predsednik Barak Obama je sa porodicom danas u Beloj kući bio domaćin Kotrljanja uskršnjih jaja – godišnje dečje manifestacije koja se održava od 1878. godine.

Obama je dočekao masu dece i njihovih roditelja na travnjaku Bele kuće. Širom Sjedinjenih Država je podeljeno 30 hiljada ulaznica za ovaj celodnevni događaj. Predsednik je najpre, dok su se gosti okupljali, pročitao delove popularne dečje knjige Doktora Susa, „Zelena jaja i šunka“.

Pre tradicionaolnog nadmetanja u kotrljanju jaja, prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama je podstakla goste da se zabave, ali i nauče ponešto o aktivnom i zdravom životu. Deca su mogla da se igraju na Južnom travnjaku Bele kuće i učestvuju u različitim aktivnostima, među kojima su ukrašavanje jaja i sportska nadmetanja koja su predvodili poznati američki sportisti.

Glumica Riz Viderspun je čitala deci priče, a kasnije je nastupila i autorka „Harija Potera“, Džej Kej Roling. Bilo je naravno i muzike i pesama. Bela kuća je saopštila da je pripremljeno oko 14 i po hiljada jaja – koje su poklonili proizvođači jaja – za tradicionalno traganje za ofarbanim jajima skrivenim u travi i žbunju.

Godišnje Kotrljanje jaja je počelo da se održava u vreme predsednika Raderforda Hejsa, a otkazivano je zbog lošeg vremena i tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG