Linkovi

Okupirajmo Volstrit blokira luke


Teretni brod isplovljava iz luke u Oklandu, a demonstranti blokirali nekoliko ulaza u istu luku
Teretni brod isplovljava iz luke u Oklandu, a demonstranti blokirali nekoliko ulaza u istu luku

Stotine učesnika protesta protiv Volstrita, blokirale su kapije u nekim od najprometnijih luka na američkoj Zapadnoj obali i u Kanadi, u okviru gotovo tromesečnog pokreta protiv, kako kažu, korporacijske pohlepe.

Jučerašnji protesti uzrokovali su delimičan prekid operacija u nekim od terminala u Oklendu u Kaliforniji i Portlandu u Oregonu.

U Portlandu, stotine demonstranata su blokirale ulaze u dva terminala i sprečile prolazak kamiona. Slične demonstracije su održane u Ankoridžu na Aljaski, Los Anđelesu i San Dijegu u Kaliforniji i Sijetlu u državi Vašington, kao i u kanadskom gradu Vankuveru.

Predstavnik luke u San Dijegu rekao je da su demonstracije izazvale minimalni poremećaj posla, ali da su četiri demonstranta uhapšena.

Demonstracije su nazvane „Volstrit na dokovima“, a glavna meta im je brodska kompanija „Marine“, čiji je delimični vlasnik investiciona banka „Goldman Saks“. Demonstratni optužuju tu kompaniju za nepravičan odnos prema radnicima i ometanje rada sindikata. „Goldman Saks“ je redovna meta protesta protiv Volstrita.

XS
SM
MD
LG