Linkovi

Američkoj vladi ponovo preti zatvaranje


Zgrada američkog Kongresa

Stranački sukob oko finansiranja organizacije Planned Parenthood mogao bi da dovede do novog zatvaranja federalne vlade 1. oktobra

Predstojeća poseta pape Franje biće u centru pažnje u Vašingtonu i poremetiće raspored rada Kongresa koji bi trebalo da donese odluku o finansiranju federalne vlade pre kraja tekuće fiskalne godine 30. septembra.

Od vojnih operacija u inostranstvu do nacionalnih parkova kod kuće, američka vlada troši oko 3 i po hiljade milijardi dolara godišnje. Medjutim, medjustranački sukobi oko sume od 500 miliona godišnje mogli da dovedu ponovo da obustave rada federalne vlade 1. oktobra. To je suma koju od federalnog budžeta dobija Planned Parenthood, neprofitna organizacija za reproduktivne usluge ženama, koju osudjuju republikanski zakonodavci u oba doma Kongresa.

Svi bi trebalo da se složimo da novac poreskih obveznika neće biti korišćen za prodaju delova fetusa za profit“, poručuje republikanski kongresmen Tim Valberg.

Predstavnički dom je prošle nedelje usvojio zakonski predlog kojim se finansiraju svi delovi vlade osim iznosa namenjenog spornoj organizaciji Planned Parenthood.

Taj zakonski predlog je glup i zlonameran", smatra demokratska članica Predstavničkog doma Lois Frenkel.

Demokrate, uključujući i predsednika Obamu se zalažu za drugačiji pristup.

„Demokrate su spremne da sednu za sto sa republikancima u svakom trenutku. Medjutim, to bi trebalo da bude o legitmnim pitanjima, na primer, koliko investirati u obrazovanje, obuku za nova radna mesta, infrastrukturu, a ne za nevezana ideološka pitanja poput Planned Parenthood. Trebalo da imamo bolje ciljeve od toga.“

Medjutim socijalni konzervativci medju republikancima ne odustaju

„Ovde se radi o gnusnoj praksi organizacije koja prima 500 miliona dolara godišnje od federalne vlade“, ističe republikanski kongresmen Fil Rou.

„Da li da zažmurimo na to nečuveno nepoštovanje ljudskog života? Da li je to zemlja koju želimo?“, zapitao se kongresmen Valberg.

Predstavnici organizacije Planned Parenthood kažu da nisu prekršili zakon, dok demokrate ističu da ta organizacija čini mnogo više nego što je pružanje usluga abortusa.

„Treba pomenuti i 400 hiljada Papanikolau testova, 500 hiljada pregleda dojki i 4,5 miliona testova za venerične bolesti i HIV koje ova organizacija obavi gpodišnje“, kaže Lois Frenkel.

Ove nesuglasice se zaoštravaju dok se papa Franja, koji brani prava nerodjenih, sprema za posetu Vašingtonu. Bela kuća je saopštila da će predsednik uložiti veto na zakon kojim bi se ukinulo finansiranje organizaciji Planned Parenthood.

Istovremeno, u ovom trenutku takodje nije jasno da li bi bilo kakva privremena mera o finansiranju federalne vlade, koju bi predsednik Obama potpisao, mogla da bude odobrena u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG