Linkovi

Američke opcije posle neuspelih pregovora o Siriji


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Pojedini zakonodavaci zahtevaju jači američki odgovor na krizu u Siriji, dok Bela kuća i dalje smatra da je diplomatija najbolja nada za mir u toj zemlji

Posle neuspelih ženevskih razgovora o okončanju krvoprolića u Siriji - održanih pod pokroviteljstvom UN-a - američki predsednik Barak Obama nastoji da izoštri američki stav o tom pitanju.

“Postoji nekoliko koraka koje moramo da preduzmemo odmah kako bi se popravila tamošnja humanitarna situacija. Postoji nekoliko koraka koje možemo odmah da preduzmemo protiv Asadovog režima. Takođe ćemo razmotriti ulogu svih strana radi pronalaženja diplomatskog rešenja.”

Obama je ovo rekao pošto je Lakdar Brahimi, međunarodni posrednik u razgovorima o Siriji, izjavio da su pregovori između sirijske vlade i opozicije blokirani u vezi uspostavljanja prelazne vlade u post-Asadovoj eri.

“Mislim da je najbolje da se obe strane povuku i razmisle i preuzmu odgovornost. Da li uopšte žele ovaj mirovni proces?”

Predstavnici obe strane, sirijske vlade i pobunjenika, optužuju se uzajamno za neuspeh, dok krvoproliće ne prestaje. Republikanski senator Džon Mekejn je jedan od zakonodavaca koji zahteva jači američki odgovor.

Gde je sada predsednik Obama, koji je rekao da ne prihvata brutalne tirane koji nekažnjeno masakriraju sopstveni narod, i dok se najmoćnija zemlja na svetu na to ne obazire? Gde je hrabrost, gde je stid?”

Mekejn se odavno zalaže za uspostavljanje zabrane zone letenja, kao i za naoružavanje pobunjeničkih snaga koje nisu povezane sa al Kaidom.

“Istina, opcije u cilju okončanja konflikta nikada nisu bile naročito povoljne, danas ih ima još manje i još su nepovoljnije. Međutim, neka niko ne kaže da ne postoji nijedna opcija.”

Na senatorove komentare reagovao je portparol Bele kuće, Džej Karni.

“Ne razumem za šta se tačno zalaže - za američki intervenciju, za kampanju bombardovanja? Ne znam.”

Bela kuća je isključila upućivanje američkih snaga u Siriju. Karni je rekao da je diplomatija najbolja nada za mir u Siriji, ističući da administracija predsednika Obame smatra Asadovu vladu odgovornom za, kako se izrazio, “brutalnost nad sirijskim narodom.”
XS
SM
MD
LG