Linkovi

Šta se očekuje ove nedelje u Vašingtonu?


Japanski premijer Šinzo Abe tokom konferencije za medije u Tokiju
Japanski premijer Šinzo Abe tokom konferencije za medije u Tokiju

U centru pažnje biće američko-pacifički odnosi, ali na dnevnom redu će biti i ekonomija i američka unutrašnjepolitička pitanja

Ove nedelje u Vašingtonu će u središtu pažnje biti američko-pacifički odnosi, s obzirom da u petak u Belu kuću dolazi japanski premijer.

Najnovija severnokorejska nuklearna proba će biti glavna tema razgovora predsednika Baraka Obame i japanskog premijera Šinza Abea.

"Međunarodna zajednica ne može da dozvoli ili opravda akcije koje preduzima Severna Koreja i verujem da je od suštinskog značaja da Japan i Sjedinjene Države rade zajedno na usvajanju nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja će da obuhvati dodatne sankcije“, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Savet bezbednosti je prošle nedelje osudio nuklearnu probu i počeo da razrađuje – kako je rečeno – uzvratne "odgovarajuće mere". Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je razgovarao sa državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je rekao da Severna Koreja mora da se suoči sa posledicama.

"Prošlonedeljna proba je bila izuzetno provokativna akcija koja zavređuje čvrst, brz i verodostojan odgovor globalne zajednice“, rekao je Džon Keri.

Pored toga što dele zabrinutost zbog severnokorejskih nuklearnih težnji, Sjedinjene Države i Japan se takođe bore da prevaziđu postojanu ekonomsku slabost. Obe zemlje su na kraju prošle godine ostvarile negativan ekonomski rast i u ovoj godini se nadaju preokretu.

Opasnost koja se nadvija nad ekonomijom Sjedinjenih Država je sveobuhavtno smanjenje troškova koje treba da stupi na snagu 1. marta. Izgledi za dogovor o alternativnom načinu smanjenja deficita su sve manje. Krajem prošle nedelje, zakonodavci koji su otišli iz Vašingtona na jednonedeljni odmor, i dalje nisu mogli da se dogovore o putu napred.

Demokrate traže mešavinu smanjenja troškova i dodatnih prihoda, da bi se izbegao takozvani „sekvestar“, kaže liderka manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi.

"Demokrate podržavaju predsednikov poziv da se nađe uravnotežen pristup otvaranju radnih mesta, jačanju srednje klase, rastu ekonomije i odgovornom smanjenju deficita“, izjavila je Pelosi.

Republikanci odbacuju svako rešenje koje obuhvata nove poreske prihode, podseća predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

"Sekvestar će biti na snazi sve dok se ne utvrde uštede i reforme koje će nas dovesti do uravnoteženja budžeta u narednih deset godina. I tačka“, kaže Džon Bejner.

S obzirom da je Kongres na odmoru, neizvesna je i senatska potvrda dva imenovanja za Obamin Kabinet: bivšeg senatora Čaka Hejgela na položaj sekretara za odbranu i savetnika za kontraterorizam Džona Brenana na položaj direktora Centralne obaveštajne agencije.
XS
SM
MD
LG