Linkovi

Milijarder pomaže obnovu obeliska


Milijarder pomaže obnovu obeliska

Američki milijarder Dejvid Rubenstajn poklanja sedam i po miliona dolara za popravku Vašingtonovog obeliska, oštećenog u prošlogodišnjem zemljotresu. Ista suma je obezbeđena iz federalnog fonda, na osnovu odluke koju je Kongres usvojio u decembru.

U saopštenju američkog Sekretarijata za prirodne resurse, navodi se da je Rubenstajn rekao da će ponovno otvaranje obeliska visokog 169 metara, osigurati da ljudi nauče više o američkoj istoriji.

Rubenstajn je koosnivač „Karlajl grupe“, firme za globalno upravljanje investicijama, poznat i kao veliki ljubitelj istorije. Vašingtonov spomenik je jedno od najpoznatijih američkih obeležja, koje se moćno uzdiže u samom jezgru prestonice od završetka izgradnje 1884.

U zemljotresu 23. avgusta prošle godine, granitni obelisk je oštećen, a najveće pukotine su se pojavile na piramidalnom završnom delu konstrukcije. Na video snimku načinjenom na platformi za posetioce u vreme zemljotresa, vidi se kako komadići kamena i drugog materijala padaju na turiste i osoblje. Spomenik je otada zatvoren za posetioce, a planira se da popravka traje godinu dana.

XS
SM
MD
LG